Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Volue: Επιδείνωση της τάσης των αρνητικών τιμών ενέργειας (Montel)

Volue: Επιδείνωση της τάσης των αρνητικών τιμών ενέργειας (Montel)
Η Γερμανία διαθέτει ήδη τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη
Με βάση ανάλυση της Volue Insight, το αυξανόμενο ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο συνολικό ενεργειακό μείγμα θα οδηγήσει σε αύξηση των αρνητικών τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι και το 2030.

Σύμφωνα με το Montel, σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ο αναλυτής της αγοράς Tasmin Chowdhary παρουσίασε στοιχεία που προβλέπουν ότι οι αρνητικές τιμές θα είναι μια «αυξητική τάση έως το 2030», καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό μείγμα ενέργειας θα διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί με μερίδιο 88%, σύμφωνα με την Volue.

Η Γερμανία διαθέτει ήδη τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, με πάνω από 151 GW συνολικά.

Ωστόσο, ο κανιβαλισμός των τιμών και η έλλειψη ευελιξίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές τιμές, κάτι που συμβαίνει πάνω από 180 φορές το χρόνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Τα πλεονάσματα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγοράς, όπου η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση έως το 2030», δήλωσε ο Chowdhary.

Τα εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ

Προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη τάση αρνητικών τιμών θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επηρεάσει την κερδοφορία των υφιστάμενων λόγω του κινδύνου περικοπών.

«Αυτές οι αρνητικές τιμές μπορεί να είναι επιζήμιες για τις οικονομικές προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αυτό είναι ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο σύστημα και θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν απροσδόκητη περικοπή της παραγωγής, η οποία προφανώς θα μειώσει τα διαθέσιμα έσοδα», δήλωσε ο Chowdhary.

Στην ίδια τοποθέτηση, ο αναλυτής πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της Volue υποδηλώνουν μια βελτιωμένη κατάσταση μετά το 2030, με τις τιμές να αλλάζουν χάρη στην αυξημένη ευελιξία της αποθήκευσης.

«Καθώς μετράμε βήματα στην ευελιξία, όπως στις μπαταρίες καθώς και στους ηλεκτρολύτες υδρογόνου, οι οποίοι είναι σε θέση να καταναλώνουν ευέλικτα για να ταιριάζουν με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώρα με την ώρα, θα πρέπει να δούμε την τάση εμφάνισης αρνητικών ωριαίων τιμών να μειώνεται μέχρι το 2050», τόνισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης