Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γαλλία: Παρουσιάστηκαν οι 55 τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν την καθαρή βιομηχανία

Γαλλία: Παρουσιάστηκαν οι 55 τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν την καθαρή βιομηχανία
Το  συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γαλλία έως το 2030, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων
Την λίστα με τις πρώτες 55 νέες τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν μονάδες πράσινων βιομηχανιών παρουσίασε την Τρίτη (16/4), η γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Euractiv, το πρόγραμμα που αρχικά παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2023 από τον πρόεδρο Μακρόν, επικυρώθηκε με την ψήφιση του νόμου για την πράσινη βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2023.

Το  συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γαλλία έως το 2030, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η κυβέρνηση ξεκίνησε αρχικά με το πρόγραμμα «50 Turnkey Sites France 2030», το οποίο βοηθά τους κατασκευαστές που θέλουν να επενδύσουν στη Γαλλία να βρουν ευκολότερα γη.

Ωστόσο, την Τρίτη (16/4) ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσύ και ο υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, παρουσίασαν 55 τοποθεσίες σε όλη τη Γαλλία, αυξάνοντας τις φιλοδοξίες σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο των 50 τοποθεσιών.

Πέντε τοποθεσίες θα είναι διαθέσιμες φέτος, ενώ οι υπόλοιπες θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2025 και 2030, με την κυβέρνηση προς το παρόν να αρνείται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες βιομηχανίες θα εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές.

«Δεν στοχεύουμε σε καμία συγκεκριμένη βιομηχανία. Η ανάδειξη θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά του χώρου, τη περιοχή θέσεων εργασίας στην οποία βρίσκεται κ.λπ», εξήγησε το γραφείο του Λεσκύρ.

Στους χορηγούς του έργου περιλαμβάνονται 28 τοπικές αρχές, 11 ιδιωτικές εταιρείες και 16 άλλοι οργανισμοί.

Η παρακμή της μεταποίησης ανησυχεί τη Γαλλία

Η παρακμή της βιομηχανικής μεταποίησης αποτελεί μείζονα ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τους ηγέτες των επιχειρήσεων να ζητούν μια «ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία» που θα συμπληρώνει την πράσινη συμφωνία του μπλοκ.

Οι χώρες εστιάζουν τη στήριξή τους σε νέες βιομηχανικές δραστηριότητες απαλλαγμένες από τον άνθρακα, οι οποίες είναι συνήθως πιο δαπανηρές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, αλλά μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μεσοπρόθεσμα.

«Με το κλειδί στο χέρι»

Οι χώροι αυτοί είναι «κυριολεκτικά με το κλειδί στο χέρι», επιμένει ο Λεσκύρ στους δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, όλοι οι χώροι θα έχουν υποβληθεί σε πλήρη έρευνα του χώρου (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ.), ώστε να «μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο του χώρου για τους κατασκευαστές».

Μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για οικονομική στήριξη των έργων τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η διαδικασία περιβαλλοντικής διοικητικής αδειοδότησης έχει απλοποιηθεί από 17 σε 9 μήνες, ωστόσο αυτή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν υπάρχουν νομικές διαφορές.

Μερικά έργα «μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος», κυρίως οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, θα επωφεληθούν από μια ειδική διαδικασία.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια μετά τη μελέτη, η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εγκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Αθροιστικά, η γαλλική δημόσια τράπεζα «Banque des territories» προβλέπεται να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2023 και 2027.

Αυτά τα προγράμματα που βασίζονται στην αποταμίευση θα συμπληρωθούν από φορολογικές πιστώσεις για τις βιομηχανίες που συνδέονται με τις τεχνολογίες που καλύπτονται από την πράξη της ΕΕ για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών (NZIA).

Η NZIA έχει ως στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή παραγωγή καθαρών τεχνολογιών, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας, μπαταρίες ή πυρηνικά.

Οικολογική προστασία

Ο Μπεσύ, από την άλλη, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που είχε να ανακοινώσει ότι 30 από τις 55 είναι αποκατεστημένες βιομηχανικές εκτάσεις (εξ ολοκλήρου ή εν μέρει).

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη όλων αυτών των επιπέδων βιομηχανικών περιοχών δεν συγκρούεται με έναν άλλο κυβερνητικό στόχο – τη διακοπή της καθαρής μετατόπισης της γης από τη φυσική στην ανθρώπινη χρήση έως το 2050.

Ο στόχος αυτός υποστηρίζεται από έναν ειδικό νόμο για τη «Μηδενική καθαρή τεχνητοποίηση», ο οποίος θέτει ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση του ρυθμού κατανάλωσης γης στο μισό μεταξύ 2021 και 2031.

Συνολικά, οι 55 τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν αναμένεται να καταλάβουν συνολικά 3.300 εκτάρια γης. Οι μικρότερες θα καταλαμβάνουν περίπου τρία εκτάρια και οι μεγαλύτερες 300 – κατά μέσο όρο 60 εκτάρια. Επιπλέον, αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα, σύμφωνα με το γραφείο του Λεσκύρ.

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», είπαν, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες συνεχίζουν να μελετούν νέες προτάσεις για χώρους. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται τις «επόμενες εβδομάδες».

Η ένωση «Intercommunalité de France», η οποία συγκεντρώνει πάνω από 1.000 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητά από το σύστημα να απελευθερώνει περισσότερους χώρους σε ετήσια βάση, ώστε να δημιουργηθεί ένα «απόθεμα» χώρων με το κλειδί στο χέρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης