Ενέργεια

Αυτές είναι οι εταιρείες που επιλέχθηκαν από τη QatarEnergy για εκμετάλλευση των 18 πλοίων LNG Q-Max

Αυτές είναι οι εταιρείες που επιλέχθηκαν από τη QatarEnergy για εκμετάλλευση των 18 πλοίων LNG Q-Max
Όλα αυτά τα πλοία, τα οποία θα εξυπηρετούν την QatarEnergy στο πλαίσιο συμφωνιών ναύλωσης, πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το 2031
Ο γίγαντας του LNG, QatarEnergy, έχει επιλέξει πλοιοκτήτες για την εκμετάλλευση 18 πλοίων Q-Max στο πλαίσιο του μαζικού ναυπηγικού του προγράμματος.

Τον Ιανουάριο, το LNG Prime είχε γράψει σε δημοσίευμά του ότι η κρατική QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Hudong-Zhonghua για την κατασκευή οκτώ πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τύπου Q-Max.

Στη συνέχεια, άλλο δημοσίευμα ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι η QatarEnergy επεδίωκε να συμφωνήσει για ακόμα δέκα πλοία 271.000 κ.μ. από τη Hudong-Zhonghua.

Σύμφωνα με νεότερες πηγές τώρα, η QatarEnergy αποφάσισε να επιλέξει τη επίσης αραβική Nakilat για την εκμετάλλευση εννέα τέτοιων πλοίων, ενώ η China Merchants Energy Shipping (CMES) θα αναλάβει τέσσερα, η Shandong Marine τρία και η China LNG Shipping (CLNG) -μια κοινοπραξία της Cosco Shipping και της China Merchants- θα αναλάβει δύο.

Όλα αυτά τα πλοία, τα οποία θα εξυπηρετούν την QatarEnergy στο πλαίσιο συμφωνιών ναύλωσης, πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το 2031, ενώ οι συμφωνίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα.

Να σημειωθεί επίσης πως η τιμή των πλοίων δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και το καθένα θα μπορούσε να αξίζει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια οπότε η συνολική τιμή για τα 18 πλοία θα μπορούσε να αγγίζει μέχρι και τα 5,94 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα σκάφη της SHI

Εκτός από αυτή την κίνηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η QatarEnergy έχει επίσης επιλέξει πλοιοκτήτες για τα 15 πλοία χωρητικότητας 174.000 κ.μ. που έκλεισε στη νοτιοκορεατική Samsung Heavy Industries τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Για τα πλοία της SHI, η QatarEnergy επέλεξε τη Shandong Marine και τη CMES για την εκμετάλλευση έξι πλοίων η καθεμία, ενώ η MISC της Μαλαισίας θα είναι ιδιοκτήτρια των άλλων τριών πλοίων.

Η αξία των 15 πλοίων ανέρχεται σε περίπου 3,45 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια κάθε πλοίο, με την SHI να παραδίδει διαδοχικά τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2028.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης