Γερμανία: Η SHS προκηρύσσει διαγωνισμό για 50.000 τόνους πράσινου υδρογόνου

Γερμανία: Η SHS προκηρύσσει διαγωνισμό για 50.000 τόνους πράσινου υδρογόνου
Ο διαγωνισμός της SHS είναι κλειστός, πράγμα που σημαίνει ότι η υποβολή προσφορών γίνεται μόνο ύστερα από πρόσκληση
Εταιρεία-κολοσσός στη γερμανική χαλυβουργία προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 50.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με στόχο την «καθαρή» παραγωγή χάλυβα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη (26/3).

Όπως μαθαίνουμε από το Hydrogen Insight, η Stahl-Holding-Saar (SHS), στην οποία ανήκουν οι εταιρείες Dillinger και Saarstahl, θέλει να χρησιμοποιήσει το πράσινο υδρογόνο σε μια νέα μονάδα DRI που έχει σχεδιάσει στη μονάδα της Dillinger στο Saarland (κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία) - η οποία πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία με την Orsted της Δανίας για αγορά χαλύβδινων πλακών που παράγονται από υδρογόνο και τοποθετούνται στις ανεμογεννήτριες.

Ο διαγωνισμός της SHS είναι κλειστός, πράγμα που σημαίνει ότι η υποβολή προσφορών γίνεται μόνο ύστερα από πρόσκληση, ενώ η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια πράσινου υδρογόνου από τοπικούς παραγωγούς, ειδικά γύρω από το κοντινό έργο αγωγού μετατροπής υδρογόνου Mosel Saar (MosaHYc).

Αγωγός μήκους 100 χλμ

Το έργο MosaHYc, το οποίο αναπτύσσεται από τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου GRTgaz και τη γερμανική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Creos Deutschland, αποσκοπεί στην κατασκευή ενός αγωγού υδρογόνου μήκους 100 χιλιομέτρων που θα συνδέει το κρατίδιο Saarland της Γερμανίας με τη γειτονική γαλλική περιοχή της Λωρραίνης.

Στελέχη της GRTgaz δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο αναμένεται πολύ σύντομα, ωστόσο η ακριβής διαδρομή δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί και θα εξαρτηθεί από άλλους παράγοντες.

Ο «μνηστήρας» με τις περισσότερες πιθανότητες

Ένας από τους πιο πιθανούς υποψήφιους για την προμήθεια πράσινου υδρογόνου για τη χαλυβουργία είναι η εταιρεία Iqony η οποία έχει αναλάβει το έργο Hydrohub Fenne ισχύος 53MW στο Völklingen του Saarland.

Το έργο αυτό συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα Hy2Infra για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της ΕΕ ύψους 6,9 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς για επιδοτήσεις.

Ωστόσο, το εν λόγω έργο θα παράγει μόνο 8.200 τόνους υδρογόνου ετησίως - δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια για να καλύψει τις απαιτήσεις της SHS, οι οποίες προβλέπουν 50.000 τόνους ζήτησης πράσινου υδρογόνου έως το 2030, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 120.000 τόνους ή ακόμη και 150.000 τόνους στο μέλλον.

Οι στόχοι

Η SHS στοχεύει στην παραγωγή 3,5 εκατομμυρίων τόνων πράσινου χάλυβα έως το 2028, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απανθρακοποίηση έως το 2030, κυρίως μέσω του εργοστασίου DRI του Dillinger.

Υπενθυμίζεται πως για αυτό τον λόγο, η εταιρεία έλαβε τεράστια επιδότηση ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει τα έργα.

Ωστόσο, η Dillinger δήλωσε πρόσφατα στο Hydrogen Insight ότι σχεδιάζει να συμπληρώσει τη χρήση πράσινου υδρογόνου στη μονάδα DRI με 50% μεθάνιο μέχρις ότου γίνει διαθέσιμο αρκετό πράσινο υδρογόνο για να φτάσει τον στόχο του 80%, κάτι που έχει προγραμματιστεί για το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης