Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο Nord Stream 2 μπαίνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και τα αμερικανικά συμφέροντα

tags :
Γιατί ο Nord Stream 2 μπαίνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και τα αμερικανικά συμφέροντα
"Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης είναι θέμα της Ευρώπης και όχι των ΗΠΑ" διαμηνύουν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel και ο αυστριακός καγκελάριος Christian Kern
Η Γερμανία και η Αυστρία καταδίκασαν μια  επέκταση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, αναφέροντας ότι τα μέτρα επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αμερικανικά  οικονομικά συμφέροντα με μια απαράδεκτη παρέμβαση στον ενεργειακό τομέα της περιοχής.
"Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης είναι θέμα της Ευρώπης και όχι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", δήλωσε σε κοινή δήλωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel και ο αυστριακός καγκελάριος Christian Kern σύμφωνα με το Bloomberg.
"Τα μέσα για πολιτικές κυρώσεις δεν πρέπει να συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα".
Στο επίκεντρο της κριτικής είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία στη Γερμανία, ο οποίος σε κάποιο βαθμό θα ανταγωνιζόταν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των  ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Ο αγωγός των 1.220 χιλιομέτρων (758 μιλίων), που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία με τη μεταφορά  φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, θα διπλασιάσει την ικανότητα της υπάρχουσας διαδρομής προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο αγωγός Nord Stream 2  θα έχει «επιζήμιες επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και στις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια τροπολογία που προστέθηκε σε ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τετάρτη 14/6.
Οι Η.Π.Α. "θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στη σύνδεση", σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
 Η Γερουσία ψήφισε το μέτρο την Πέμπτη 15/4. Πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το σώμα, όπου μπορεί να αναθεωρηθεί, και ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταστήσει σαφές εάν θα υπογράψει το νομοσχέδιο.
Η γερμανική BASF SE, η Uniper SE καθώς και η εταιρεία OMV AG της Αυστρίας είναι μεταξύ πέντε εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδίαζαν να ενταχθούν στο Nord Stream 2, το οποίο διοργάνωσε η Gazprom PJSC και υποστηρίχθηκε από το Κρεμλίνο.
Η μονάδα Wintershall της BASF, η Uniper, η OMV μαζί με την Royal Dutch Shell Plc και η Engie SA συμφώνησαν τον Απρίλιο να χορηγήσουν δάνεια για το Nord Stream 2 προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Εν τω μεταξύ, στο σχέδιο εξακολουθούν να αντιτίθεται η Πολωνία, και τα κράτη της Βαλτικής.
Ο Gabriel και ο Kern δήλωσαν την Πέμπτη  ότι «δεν μπορούν να δεχθούν» τις προτεινόμενες κυρώσεις των Η.Π.Α. που στοχεύουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στο πλαίσιο μέτρων εναντίον της Ρωσίας.
Η κίνηση της Γερουσίας είναι ένας τρόπος για τις Η.Π.Α. "να προσπαθήσουν να ευνοήσουν το δικό τους φυσικό αέριο" στην Ευρώπη, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι την Πέμπτη ο Isabelle Kocher, διευθύνων σύμβουλος της Engie, του πρώην μονοπωλίου φυσικού αερίου της Γαλλίας.
«Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να σταματήσουν αυτό το έργο».




Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξαγωγή των ενεργειακών πόρων των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να δημιουργηθούν αμερικανικές θέσεις εργασίας, να βοηθήσουν συμμάχους και συνεργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και να ενισχύσουν την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών".
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις ή πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε αγωγούς εξαγωγής της Ρωσίας ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η Gazprom, η οποία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει «κρατήσει μακριά» την Ευρώπη από το υγροποιημένο φυσικό  αέριο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας πέρυσι, τελικά μόνο μερικά φορτία  φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αμερική έφθασαν στη νότια Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης