Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξήθηκαν πέρυσι η κατανάλωση, αλλά και το λαθρεμπόριο στο υγραέριο κίνησης

Αυξήθηκαν πέρυσι η κατανάλωση, αλλά και το λαθρεμπόριο στο υγραέριο κίνησης
Αιτία της παράνομης διακίνησης υγραερίου η διαφορά που υπάρχει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το ίδιο καύσιμο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία
Με… ταχύτητες 20,1% «έτρεξε» η κατανάλωση υγραερίου κίνησης το 2016 σε σχέση με το 2015 χάρη στην επέκταση του δικτύου των πρατηρίων που έφθασαν αισίως τα 1.300 σε όλη την Ελλάδα.  
Ωστόσο τα έμπειρα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι με τις ίδιες ταχύτητες τρέχει και το λαθρεμπόριο το οποίο «γεννήθηκε» και «μεγαλώνει»  ραγδαία χάρη στο διαφορετικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που ισχύει για τη βιομηχανία και για το υγραέριο κίνησης.
«Πάρτι» κάνουν οι λαθρέμποροι χάρη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που ανέβασε κατά 100 ευρώ τα 1.000 χιλιόγραμμα και διαμορφώθηκε στα 430 ευρώ από 330 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Ο σκοπός της κυβερνητικής απόφασης ήταν να συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα οι κάτοχοι ΙΧ που έχουν κάνει μετατροπή στον κινητήρα του ΙΧ και μπορεί να καίει υγραέριο καθώς η τιμή του είναι δυο φόρες χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της βενζίνης.  
Όμως το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το λαθρεμπόριο υγραερίου, καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 70 ευρώ τα 1.000 χιλιόγραμμα.
Οι επιτήδειοι που ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση υγραερίου αποκομίζουν 360 ευρώ στα 1.000 χιλιόγραμμα.
Το ίδιο υγραέριο αντί να πάει στη βιομηχανία πηγαίνει σε στην αγορά των ΙΧ.

Στα 20 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή

Στελέχη τη αγοράς κατανοούν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμούσε να μη επιβαρύνει τη βιομηχανία, αλλά …έστρωσε το δρόμο αυξάνοντας επιπλέον 100 ευρώ τον ΕΦΚ για τους γιωταχήδες.
Τα ίδια στελέχη υπολογίζουν το ύψος της φοροδιαφυγής στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016.
Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση υγραερίου κίνησης έχει αυξηθεί περίπου 28% από το 2012 μέχρι τα τέλη του 2016.
Το 2012 η κατανάλωση διαμορφώθηκε σε 386 χιλιάδες μετρικούς τόνους και στα τέλη του 2016 διαμορφώθηκε σε 494 χιλιάδες μετρικούς τόνους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα καπνικά προϊόντα, ήταν χαμηλότερα κατά 144 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης