Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως το διάταγμα Trump για την ενέργεια θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και τις τιμές των καυσίμων

Πως το διάταγμα Trump για την ενέργεια θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και τις τιμές των καυσίμων
Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία άμεση επίπτωση στην βενζίνη ή στις τιμές του πετρελαίου για τη θέρμανση οι οποίες καθορίζονται κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς
Οι μεγαλύτεροι παράγοντες που διαμορφώνουν την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας είναι οι δυνάμεις της αγοράς - και αυτό δεν αλλάζει σύντομα.
Ο Trump έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει τη βιομηχανία άνθρακα, σύμφωνα με την USA Today αλλά αυτό είναι μια αμφίβολη υπόσχεση για έναν πολύ απλό λόγο: Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο, καθαρότερο και πιο άμεσα διαθέσιμο .
Ο άνθρακας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, αλλά μειώθηκε στο 29% το 2016, σύμφωνα με τη ΕΙΑ.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στα ανθρακωρυχεία των ΗΠΑ ήταν 65.971 το 2015, από 91.611 το 2011.
Το πρόγραμμα Clean Power του πρώην Προέδρου Obama το 2015 περιόρισε τις εκπομπές στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Trump θέλει να ανατρέψει το σχέδιο, το οποίο είχε μειώσει την επιτρεπτή ρύπανση άνθρακα.
«Μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αποφυγή περαιτέρω μειώσεων στις θέσεις εργασίας από ό, τι να επαναφέρει σε λειτουργία τις μονάδες που έχουν κλείσει», δήλωσε ο Stewart Glickman, ενεργειακός αναλυτής της  FRA Research.

Οι θέσεις εργασίας στον άνθρακα



Όμως, η σημαντική αύξηση των διαθεσίμων φυσικού αερίου εν μέσω της σχιστολιθικής έκρηξης στις ΗΠΑ έχει υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του άνθρακα ως πηγή καυσίμων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Οι πρόοδοι στην εκχύλιση ενέργειας μέσω νέων τεχνικών  έχουν αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Το φυσικό αέριο ως ανταγωνιστική απειλή για τον άνθρακα δεν «πηγαίνει μακριά» μόνο και μόνο επειδή θεσπίσθηκαν κανόνες για τον άνθρακα», δήλωσε ο Glickman.
«Και, ειρωνικά, στο βαθμό που η διοίκηση Trump είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή άλλες αλλαγές  σχετικά με την άρση των περιορισμών στις γεωτρήσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το μόνο που κάνει είναι να γίνει το φυσικό αέριο πολύ φθηνότερο για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την αγορά.»
«Η μείωση του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έγινε κυρίως για της οικονομικούς λόγους καθώς δεν κατάφερε να ανταγωνισθεί με χαμηλό κόστος φυσικού αερίου,» επεσήμανε ο Greg Gershuny,  του  Aspen Institute's Energy and Environment Program,   έκθεσή του  την Τρίτη.

Τιμές αντλίας

Δεν θα υπάρξει καμία άμεση επίπτωση στην βενζίνη ή στις τιμές του πετρελαίου για τη θέρμανση οι οποίες καθορίζονται κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς.
Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνέβαλε στην διαφάνεια της τιμής της βενζίνης.
Οι τιμές του αερίου έχουν μειωθεί από σχεδόν $ 3,90 ανά γαλόνι σε εθνικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο του 2012 σε περίπου $ 2.29 την Τρίτη 28/3/2017, σύμφωνα με το GasBuddy.
Η βενζίνη είναι απίθανο να σημειώσει ξαφνική άνοδο επειδή η παραγωγή πετρελαίου επιταχύνεται.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs  έχουν προστεθεί 336 εξέδρες άντλησης πετρελαίου από το χαμηλό σημείο του κλάδου στις 27 Μαΐου.

Αιολική και ηλιακή ενέργεια

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή,  έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία επενδύσεων Lazard.
Οι ηλιακοί συλλέκτες για παράδειγμα, έχουν γίνει μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς καταναλωτές.
Το μέσο σύστημα κοστίζει $ 15.000 και $ 21.000, αλλά συχνά αποδίδει στην εξοικονόμηση ενέργειας μετά από πέντε έως 10 χρόνια, σύμφωνα με τις εκθέσεις των καταναλωτών.
Η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιταχύνει εξαφάνιση του άνθρακα του δήλωσε ο Greg Gershuny,  του  Aspen Institute's Energy and Environment Program.
«Αυτή η πολιτική δεν θα λειτουργήσει», είπε. «Είναι λάθος για τη κυβέρνηση  Trump να πιστεύουν ότι μπορεί να ανατραπεί η «διάλυση» του άνθρακα. Ακόμη και η βιομηχανία άνθρακα το γνωρίζει αυτό.»
Έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ίδρυμα Solar αναφέρει ότι οι θέσεις εργασίας που συνδέονται με την ηλιακή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 25% σε 260.077 το 2016.
«Ενώ η σειρά (Τρίτη) δεν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα σταματήσει την πρόοδο της ηλιακής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Solar Foundation, Andrea Luecke.
Ο Ken Markowitz σύμβουλος ενέργειας και περιβάλλοντος στο δικηγορικό γραφείο Ακίν Gump, επισημαίνει ότι οι  εταιρείες δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τα σχέδια τους για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας λόγω της ρύθμισης Trump.
Επίσης σε πολλά κράτη αναμένεται να αμφισβητηθούν πτυχές του σχεδίου Trump, δημιουργώντας «νομικό χάος.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης