Ενέργεια

Η ενεργειακή «αναγέννηση» που σχεδιάζει ο Trump αφήνει αδιάφορες τις πετρελαϊκές

tags :
Η ενεργειακή «αναγέννηση» που σχεδιάζει ο Trump αφήνει αδιάφορες τις πετρελαϊκές
Οι νέοι κανόνες για την ενέργεια έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα μεγέθη των εταιρειών
Τα σχέδια του προέδρου Donald Trump  για περιορισμό των περιβαλλοντικών κανονισμών θα προκαλέσουν μια νέα άνθηση του τομέα ενέργειας και τα αμερικανικά γεωτρύπανα θα βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο δρόμο προς την ανεξαρτησία της από το ξένο πετρέλαιο εκτιμά ο Λευκός Οίκος.
Όμως, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τους μετόχους τους ότι οι κανονισμοί έχουν μικρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Reuters στα μεγέθη των κορυφαίων παραγωγών.
Στις ετήσιες εκθέσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, 13 από τους 15 μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου   δήλωσαν ότι η συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς δεν επηρεάζει τη λειτουργία τους ή την οικονομική τους κατάσταση.
Οι δύο εταιρείες δεν σχολίασαν αν οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν σημαντικά από τον κανονισμό, αλλά καταγράφουν τις δαπάνες για τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σε λιγότερο από 3% των εσόδων.
Η ασυμφωνία εγείρει ερωτήματα για το αν ο πόλεμος Trump για  την ρύθμιση μπορεί να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί, ή  μπορεί να αυξήσει τα κέρδη των εταιρειών καθώς ορισμένοι επενδυτές διατηρούν ακόμα ελπίδα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μια εισηγμένη εταιρεία πρέπει να κρίνει και να αναφέρει στον οργανισμό ένα θέμα, αν υπάρχει πιθανότητα να θεωρηθεί σημαντικό για τους επενδυτές.
«Παρά τις υπερβολικές αξιώσεις, το ρυθμιστικό κόστος είναι συνήθως ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών» δήλωσε ο Cary Coglianese, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που τρέχει ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου σχετικά με τη ρύθμιση
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου είχαν επικρίνει την πολιτική Obama που αποσκοπούσε στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, περιορίζοντας τις γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακά εδάφη και επιδοτούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Trump είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο ότι η αντιστροφή  της πολιτικής των Δημοκρατικών θα βοηθήσει στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας  από το εισαγόμενο πετρέλαιο.
«Υπό την προεδρία μου, θα ολοκληρωθεί η πλήρης αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο Trump, περιγράφοντας τη ρύθμιση.
Η κυβέρνηση Trump ετοιμάζει τώρα διάταγμα - που ονομάστηκε «ενεργειακή ανεξαρτησία» - για να επαναφέρει κανονισμούς της προ Ομπάμα-εποχής.
Το διάταγμα αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν θέσει, στο παρελθόν, ως στόχο την μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο μετά από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, η οποία προκάλεσε ραγδαία αύξηση των τιμών.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εισάγουν περίπου 7,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα – ποσότητα που ισοδυναμεί με την κάλυψη της συνολικής ζήτησης πετρελαίου στην Ιαπωνία και την Ινδία μαζί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης