Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιτάχυνση των διαδικασιών εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ

Επιτάχυνση των διαδικασιών εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ
"Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων" τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
«Η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ιστορικό καθήκον για τη χώρα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν "τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας".
Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.
Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μέσω της τήρησης αποθεμάτων 90 ημερών όσον αφορά στα υγρά καύσιμα που καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.
Σχετικά με την ενέργεια συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις καθώς η Ευρώπη εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει, εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το Φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%), ενώ εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. κάθε χρόνο.
Παράλληλα η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.
Επίσης, ο κ.Στεργιούλης τόνισε πως οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης