Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τηλεφώνημα Σταθάκη στον Κανιέτε μετά τις νέες πιέσεις Κομισιόν προς τη ΡΑΕ για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική

Τηλεφώνημα Σταθάκη στον Κανιέτε μετά τις νέες πιέσεις Κομισιόν προς τη ΡΑΕ για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική

Ποιοί θα καθορίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου σύμφωνα με αυτά που ζητούν οι Βρυξέλλες

Tην πλήρη ανατροπή των αποφάσεων της ΡΑΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης ζητάει η Κομισιόν προκειμένου το έργο να κρατηθεί ζωντανό ως PCI.
Η πρόταση που έφτασε χθες (9/10) από την Κομισιόν στο υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ αναφέρει ρητά ότι το έργο για να προχωρήσει ως PCI θα πρέπει η ΡΑΕ να τροποποιήσει τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης του έργου στον ΑΔΜΗΕ και του SPV «Αριάδνη Interconnection» ως επίσημου φορέα υλοποίησης του έργου. Η πρόταση φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά και ο υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μετά την εξέλιξη της προχθεσινής σύσκεψης στις Βρυξέλλες, όπου η Επιτροπή έκανε σαφείς τις προθέσεις της, ζήτησε και είχε την ίδια ημέρα το απόγευμα  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Κανιέτε.Η Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι το SPV «Αριάδνη Interconnection» μπορεί να διατηρηθεί μόνο ως προς το όνομά του, αλλά η μετοχική του σύνθεση θα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί εξ αρχής στη βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector πέρυσι τον Οκτώβριο.
Θα πρέπει δηλαδή η ΡΑΕ στην τροποποιημένη απόφασή της να αναφέρει ρητά ότι στο SPV «Αριάδνη Interconnection» θα συμμετέχουν σε ποσοστό 51% ο ΑΔΜΗΕ, 39% ο Euroasia και ποσοστό 10% θα διατεθεί κατά πως θα συμφωνήσουν οι δύο εταιρίες.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ρητά ότι η δομή του SPV «Αριάδνη Interconnection» δεν συνάδει με το μνημόνιο ΑΔΜΗΕ - Εuroasia, ενώ ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, όρο για επιλογές που θα λαμβάνουν υπόψη τους την διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους.
Ως προς τη σύνθεση της Τεχνικής Επιτροπής η Κομισιόν προτείνει να απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του SPV «Aριάδνη» για το κομμάτι της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, έναν του SPV που θα συστήσει ο Euroasia για το κομμάτι Κρήτη – Κύπρου – Ισραήλ, από έναν εκπρόσωπο των Διαχειριστών Ελλάδας και Κύπρου (ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ) και ένα πέμπτο μέλος που θα προέρχεται από τον ΕΝΤSO-Ε (Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς).
Η συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΝΤSO-Ε αποτελεί υποχώρηση της Επιτροπής σε σχετικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ, έναντι της αρχικής της πρότασης για μέλος που θα επιλεγεί από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου μεταξύ τριών εκπροσώπων που θα προτείνει η ίδια.

Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες

Η Επιτροπή καθιστά σαφές στην ελληνική πλευρά ότι αυτή είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το έργο ως PCI και ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή οδηγεί στη λύση της κατασκευής του ως εθνικό έργο.
Μάλιστα δίνει χρονική προθεσμία μόλις μέχρι μεθαύριο Παρασκευή (12/10) για να απαντήσει σχετικά η ελληνική πλευρά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης