Ενέργεια

Εννέα προσφορές για τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα του οικονομικού τους σκέλους

Εννέα προσφορές για τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα του οικονομικού τους σκέλους

Στόχος του Διαχειριστή είναι η κατασκευή της λεγόμενης μικρής διασύνδεσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος από τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, των τεχνικών προσφορών που έχουν υποβληθεί για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Πελοπόννησος.
Έτσι, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ο Διαχειριστής να ανοίξει και τις οικονομικές προσφορές, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των αναδόχων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά εννιά προσφορές έχουν κατατεθεί για όλα τα έργα της «μικρής διασύνδεσης».
Πιο συγκεκριμένα, τρεις προσφορές υποβλήθηκαν για τα υποβρύχια καλώδια, δύο για τα υπόγεια τμήματα της χερσαίας γραμμής μεταφοράς, καθώς και τέσσερις για τους δύο υποσταθμούς σε Χανιά και Πελοπόννησο.
Υπενθυμίζεται πως τα υπόγεια τμήματα καθώς η διπλή υποβρύχια γραμμή, η οποία θα ξεκινά από τα Χανιά και θα καταλήγει στη χερσόνησο του Μαλέα, περιλαμβάνονται στον έναν διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της «μικρής διασύνδεσης».
Η συγκεκριμένη ομάδα έργων είχε «σπάσει» σε τρία μέρη, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των βέλτιστων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε ένα.
Παράλληλα, είχε προκηρυχθεί ξεχωριστός διαγωνισμός για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο και την επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων.

Ταχεία ανάθεση των έργων

Όπως είναι γνωστό, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η διασύνδεση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.
Γι’ αυτό και επιδίωξη του Διαχειριστή αποτελεί η ανακήρυξη των αναδόχων να γίνει εντός του φθινοπώρου, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Η διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος έχει συνολικό προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ, ο οποίος σχεδιάζεται να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ θα αναλάβει μέρος των φορτίων του νησιού, αντικαθιστώντας σε ένα σημαντικό ποσοστό τους πετρελαϊκούς σταθμούς που καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού σε ρεύμα.

Υπενθυμίζεται πως οι σταθμοί αυτοί θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας από τις αρχές του 2020, καθώς τότε θα εκπνεύσουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα όρια εκπομπής ρύπων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα, όπως αυτό της Κρήτης.
Οριστική λύση στην τροφοδοσία του νησιού θα δώσει η υλοποίησης της «μεγάλης διασύνδεσης», με την πόντιση ενός υποβρύχιου καλωδίου που θα ξεκινά από το Ηράκλειο και θα καταλήγει στην Αττική.
Στο μεταξύ πάντως, με την αντικατάσταση μέρους της ηλεκτροπαραγωγής των πετρελαϊκών μονάδων με ηλεκτρική ενέργεια από το ηπειρωτικό σύστημα, η «μικρή διασύνδεση» θα μειώσει επίσης κατακόρυφα το κόστος του ρεύματος που καταναλώνεται στην Κρήτη.
Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα περιορίσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ το μερίδιο του νησιού στις ετήσιες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης