Ενέργεια

Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές εκπομπών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές εκπομπών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι traders εκτιμούν ότι οι αγορές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ενίσχυσαν τα  αποθεματικά  τους

 

 

Οι τιμές εκπομπών άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, σημειώνοντας άνοδο 130% καθώς η μειωμένη προσφορά οδήγησε σε αναταραχή της αγοράς.

Οι άδειες, όπως ονομάζονται  τα δικαιώματα εκπομπής της ΕΕ, διακινούνται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS), το οποίο χρεώνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Τα ETS, το κυριότερο εργαλείο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών, αντιμετώπισε υπερβολική προσφορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία οδήγησε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα 2-3 ευρώ ανά τόνο.

Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα ορισμένο αριθμό αδειών από πλειστηριασμούς αγοράς από το επόμενο έτος σε ένα μηχανισμό που ονομάζεται Αποθεματικό Σταθερότητας Αγοράς (MSR).

Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές της ΕΕ για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2018 έφθασαν σε ενδοημερήσιο υψηλό στα  18,28 ευρώ τον τόνο στις πρώτες συναλλαγές την Τετάρτη 15/8/2018. Μέχρι τις 0737 GMT, διαπραγματεύονταν 18,10 ευρώ ανά τόνο.

Σε επίπεδο ρεκόρ ύψους άνω των 30 ευρώ  είχαν φθάσει το 2006, λίγο μετά το ξεκίνημα του ETS.

Οι traders εκτιμούν ότι οι αγορές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ενίσχυσαν τα  αποθεματικά  τους για να “χτίσουν θέσεις” λόγω των μειωμένων προσφορών από πλειστηριασμούς και εν μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας.

Ο αριθμός των αδειών που τέθηκαν σε κυκλοφορία μέσω δημοπρασιών μειώθηκε αυτό το μήνα λόγω των αργιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, οι εβδομαδιαίοι πλειστηριασμοί στη Γερμανία θα σταματήσουν μετά τις 9 Νοεμβρίου έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς η ισχύουσα σύμβαση της Γερμανίας με το European Energy Exchange (EEX) λήγει.

Σχεδόν 22 εκατομμύρια άδειες από αυτές τις δημοπρασίες θα πρέπει να πωληθούν όταν οι δημοπρασίες ξαναρχίσουν το επόμενο έτος.

"Αλλά το 2019 θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα, οπότε 22 εκατομμύρια τόνοι πρόσθετης προσφοράς σε αυτό το έτος δεν θα κάνουν καμία διαφορά ", σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

 Η τράπεζα ανέφερε ότι οι μέσες τιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 25 ευρώ ανά τόνο το 2019 και 30 ευρώ το 2020.

Σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του άνθρακα έως το 2020 λόγω των προσδοκιών ότι τα σχέδια για μεταρρύθμιση της αγοράς θα περιορίσουν σημαντικά την υπερπροσφορά.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης