Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΤΑΙΠΕΔ: Προκήρυξη για χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

ΤΑΙΠΕΔ: Προκήρυξη για χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

Το εξαντλημένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, ενώ έως τον επόμενο Νοέμβριο το κοίτασμα θα διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas,

«Φουλάρει τις μηχανές» το ΤΑΙΠΕΔ για την προετοιμασία της διενέργειας ενός διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την εκχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Έτσι, πριν από δύο εβδομάδες προχώρησε σε ανοικτή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αξιοποίηση της υποδομής, ενώ στις 3 Αυγούστου ανάρτησε την αντίστοιχη προκήρυξη για την εύρεση νομικού συμβούλου.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, οι δύο σύμβουλοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες στο Ταμείο τόσο για την προετοιμασία της διαδικασίας εκχώρησης, όσο και κατά τη διεξαγωγή της. Έτσι, το γεγονός ότι η σύμβασή τους θα έχει διάρκεια 30 μηνών, σημαίνει πως το Ταμείο τοποθετεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 2,5 χρόνια από σήμερα.

Η προκήρυξη για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο έχει διορία υποβολής έως τις 29 Αυγούστου, ενώ προβλέπει αμοιβή έως 20.000 ευρώ σε συνδυασμό με Success Fee, στην περίπτωση που έχει αίσια έκβαση ο διαγωνισμός. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο σύμβουλος θα αναλάβει να εκτιμήσει τις διαθέσιμες στρατηγικές, επιχειρηματικές και οικονομικές επιλογές, σε σχέση με τους στόχους ιδιωτικοποίησης του Ταμείου.

Παράλληλα και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, θα σχεδιάσει, θα προετοιμάσει και θα συντονίσει όλες τις διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από υποψήφιους επενδυτές. Τέτοιες διαδικασίες είναι για παράδειγμα, η δημιουργία data room καθώς και η διοργάνωση επισκέψεων.

Όσον καιρό θα «τρέχει» η υποβολή προσφορών από υποψήφιους επενδυτές, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος μεταξύ άλλων θα αναλάβει την προσέλκυση επενδυτών, καθώς και να συνδράμει το Ταμείο στην αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν.

Στην περίπτωση του οικονομικού συμβούλου, προβλέπεται μέγιστη αμοιβή έως 180.000 ευρώ. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, ο σύμβουλος θα συνδράμει ανάμεσα σε άλλα το Ταμείο ως προς τις απαιτούμενες προκαταρκτικές ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνει ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, συναρτήσει του προτιμώμενου σχήματος υποβολής προσφορών, αλλά και του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου εντός των οποίων αυτό θα υλοποιηθεί.

Στη συνέχεια, θα παράσχει τη νομική του συνδρομή έως τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους  επενδυτές και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το εξαντλημένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, ενώ έως τον επόμενο Νοέμβριο το κοίτασμα θα διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas, με βάση τη μονοετή παράταση που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης της άδειας εκμετάλλευσης που κατέχει η εταιρεία, για την παραγωγή φυσικού αερίου.

Η μετατροπή του στην πρώτη αποθήκη φυσικού αερίου στη χώρα εκτιμάται πως θα ενισχύσει τις προοπτικές μετεξέλιξης της Ελλάδας σε περιφερειακό hub, δρώντας επίσης θετικά και στην ευελιξία της ελληνικής αγοράς. Επίσης, θεωρείται ιδανική λύση για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB, ενώ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα ή το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο λόγος είναι πως η αποθήκη θα μπορούσε να εξασφαλίσει επάρκεια έως και για 90 ημέρες, τη στιγμή που οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν επιτρέπουν τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας πέραν του δεκαημέρου, αφού το LNG εξατμίζεται.

Ενδεικτικό είναι πως το έργο από φέτος είναι και πάλι ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, η Energean έχει εκφράσει ήδη από το 2011 το ενδιαφέρον της να αξιοποιήσει το κοίτασμα για την αποθήκευση φυσικού αερίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση.


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης