«Πυκνώνει» η παρουσία των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας

«Πυκνώνει» η παρουσία των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας

Elpedison και ΕΛΤΑ Ενέργεια είναι οι προμηθευτές με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα του Αιγαίου

Επεκτείνεται η δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στα υπόλοιπα μη διασυνδεμένα νησιά, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους τους να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό και έτσι να μειώσουν το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουν.
Η συγκεκριμένη αγορά είναι η τελευταία που απελευθερώθηκε, μόλις τον φετινό Ιανουάριο, επιτρέποντας έτσι στους εναλλακτικούς παρόχους να επεκταθούν σε οποιαδήποτε νησιωτική περιοχή δεν διασυνδέεται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, πέραν από τη Ρόδο και την Κρήτη όπου είχε ήδη καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Στα δύο ανωτέρω νησιά δραστηριοποιούνται 14 εναλλακτικοί προμηθευτές.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Δελτίο Συμμετεχόντων του Ιουνίου για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ ως λειτουργός τους, ήδη στην Μυτιλήνη δραστηριοποιούνται επτά εναλλακτικοί προμηθευτές, στην Κω και την Κάλυμνο έξι, στη Σαντορίνη, τη Σάμο και τη Χίο πέντε, ενώ στη Λήμνο τέσσερις εταιρίες.
Σε αρκετά νησιά έχουν παρουσία δύο εναλλακτικοί προμηθευτές, όπως στη Σίφνο, τη Σύμη, και τη Σέριφο.
Τέλος, πλέον κανένας εναλλακτικός προμηθευτές δεν εμφανίζεται μόνο σε πολύ μικρά νησιά, όπως τους Αρκιούς, τα Αντικύθηρα, και τους Ωθωνούς.
Μετά τη ΔΕΗ, η οποία έχει όπως είναι φυσικό παρέχει συμβόλαια ρεύματος σε όλη την επικράτεια, οι προμηθευτές με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα του Αιγαίου είναι η Elpedison και τα ΕΛΤΑ.
Και οι δύο εταιρείες έχουν παρουσία σε 19 νησιά.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, τα νησιά που απεξαρτήθηκαν από το πετρέλαιο «πέρασαν» στη δικαιοδοσία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και στο καθεστώς που ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο.
Επομένως, με την άδεια προμήθειας που έχουν για το διασυνδεδεμένο σύστημα όλοι οι πάροχοι ρεύματος μπορούν πλέον να προσφέρουν συμβόλαια και στην Πάρο, τη Μύκονο την Αντίπαρο, τη Νάξο, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σύκινος και τη Φολέγανδρο.

www.worldenergynews.gr