Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελλάδα, Γαλλία και Ελβετία πληρώνουν ακριβότερα το υγραέριο κίνησης στη υφήλιο - Τι αναφέρει έρευνα του Globalpetrolprices

Ελλάδα, Γαλλία και Ελβετία πληρώνουν ακριβότερα το υγραέριο κίνησης στη υφήλιο - Τι αναφέρει έρευνα του Globalpetrolprices

H αρνητική πρωτιά της χώρας μας αποδίδεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβαρύνει υπέρμετρα τα καύσιμα

Στην κορυφή παγκοσμίως, μαζί με τη Γαλλία και την Ελβετία, βρίσκεται Ελλάδα αναφορικά με την τιμή του υγραερίου κίνησης (LPG), όπως δείχνει ανάλυση της ιστοσελίδας Globalpetrolprices σχετικά με το κόστος του καυσίμου σε 103 κράτη σε όλο τον πλανήτη.
Έτσι, οι τρεις χώρες μοιράζονται την αρνητική πρωτιά του ακριβότερου LPG στον κόσμο, με τιμή 0,82 ευρώ ανά λίτρο.
Η ανάλυση του Globalpetrolprices βασίζεται στη μέση τιμή του καυσίμου για το χρονικό διάστημα από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2018.
Στην πιο αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων για τη χώρα μας, αναφέρεται πως σε αυτή την περίοδο η κατώτερη τιμή διαμορφώθηκε στα 0,80 (στις 23 Απριλίου) και η ανώτερη στα 0,83 (η οποία καταγράφηκε στις 28 Μαΐου).
Αν και αυτό το επίπεδο τιμών συνεχίζει να καθιστά για τους Έλληνες οδηγούς το LPG οικονομικότερη λύση από τη βενζίνη ή και το ντίζελ, δείχνει πως για να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους με καύσιμο, οι καταναλωτές στη χώρα μας θα πρέπει να βάλουν... βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, από τους κατοίκους χωρών με σαφώς μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα.
Για σύγκριση, η κατά μέσο όρο τιμή του LPG στον κόσμο στην ίδιο περίοδο ήταν 0,53 ευρώ.
Όσον αφορά την κατάταξη των υπόλοιπων κρατών στη λίστα, αμέσως μετά την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γαλλία, ακολουθούν το Ισραήλ (0,73 ευρώ), η Ουγγαρία (0,70) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,68).

Χαμηλές τιμές στις χώρες – παραγωγούς

Στον αντίποδα, τις τρεις τελευταίες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η Ρωσία (0,28 ευρώ), το Αζερμπαϊτζάν (0,20) και η Αλγερία (0,07 ευρώ).
Τιμές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ιστοσελίδας ότι οι χώρες που παράγουν ορυκτά καύσιμα από ίδια κοιτάσματα έχουν και τα ανταγωνιστικότερα κόστη στις εγχώριες αγορές τους.
Στον αντίποδα, στα κράτη όπου η ζήτηση καλύπτεται από εισαγωγές, το πιο σημαντικό «βαρόμετρο» για τη διαμόρφωση των τιμών παίζουν οι φόροι που επιβάλλει η πολιτεία και οι τυχόν επιχορηγήσεις που αυτή παρέχει.
«Όλες οι χώρες αγοράζουν φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές στις ίδιες τιμές, αλλά επιβάλλουν διαφορετικούς φόρους. Γι’ αυτό η λιανική τιμή του υγραερίου είναι διαφορετική», αναφέρει χαρακτηριστικά το Globalpetrolprices.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αρνητική πρωτιά της χώρας μας θα πρέπει να αποδοθεί στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στον οποίο εξάλλου προστέθηκε ένα «καπέλο» περίπου 7,5 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυξήσεις των ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα κίνησης.
Έτσι, από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, ο φόρος στο LPG είναι πλέον 430 ευρώ ανά τόνο καυσίμου, από 330 ευρώ που ήταν πριν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης