Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέσω φοροελαφρύνσεων η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών – Τι σχεδιάζουν ΥΠΕΝ και υπουργείο Οικονομικών

Μέσω φοροελαφρύνσεων η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών – Τι σχεδιάζουν ΥΠΕΝ και υπουργείο Οικονομικών

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ ή δυνατότητα να εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος μέρος των σχετικών δαπανών, μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένας μόνιμος μηχανισμός Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 

Ένα καθεστώς φοροελαφρύνσεων, που θα αποτελέσει το έναυσμα για τη μαζική ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στη χώρα μας, μελετά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται, χωρίς να έχουν προς ώρας ληφθεί οριστικές αποφάσεις, είναι είτε η παροχή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για τις ενεργειακά «θωρακισμένες» ιδιοκτησίες, είτε η έκπτωση ενός μέρους των σχετικών δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη.
Όπως είναι γνωστό, η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 32% έως το 2030 «περνά» σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος στην Ελλάδα για περίπου το 40% της συνολικής τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Από την άλλη πλευρά, η αθρόα υποβολή αιτήσεων στο πρόσφατο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που έφτασε να μπλοκάρει πολλάκις το πληροφοριακό σύστημα, δείχνει πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν συνειδητοποιήσει τα οικονομικά οφέλη από την αναβάθμιση του ακινήτου τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι να προσφερθούν περισσότερα κίνητρα για την πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων, τα οποία προφανώς θα αφορούν περισσότερους ενδιαφερόμενους από τον περιορισμένο αριθμό δικαιούχων που μπορούν να επωφεληθούν των επιδοτήσεων ενός προγράμματος.
Κάτι που θα ίσχυε στην περίπτωση της χορήγησης έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθεί η ετήσια επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Τα δημόσια έσοδα «αποφασίζουν» τα μέτρα

Ανάλογη αποτελεσματικότητα θα είχε και η έκπτωση ενός μέρους των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα – κάτι που εξάλλου ίσχυε έως και το 2013, όταν και καταργήθηκε το σχετικό μέτρο.
Επομένως, η επιλογή του μέτρου που θα εφαρμοσθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίδρασή του στα δημόσια έσοδα.
Αν και τα αρχικά πλάνα του υπουργείου για την επίτευξη του στόχου του 2030 μιλούσαν για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 25.000 κατοικιών ετησίως, ώστε σε ορίζοντα 12ετίας να έχουν «θωρακισθεί» 300.000 κατοικίες, πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν πως χρειάζονται ακόμη ευρύτερης κλίμακας παρεμβάσεις.
Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ομιλία του τον Ιούνιο σε συνέδριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, οι αναβαθμίσεις που γίνονται κάθε χρόνο θα πρέπει να διπλασιαστούν από το 2025 κι έπειτα, αγγίζοντας τις 50.000 κατ’ έτος. 
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το παραπάνω νούμερο «μεταφράζεται» σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επενδύσεις πάντως που, σε ποσοστό 80%, μένουν στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης