Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρέωση ρύπων και χρήσης δικτύου βάζουν… φωτιά στις διαπραγματεύσεις για τα νέα συμβόλαια ρεύματος της βιομηχανίας

Χρέωση ρύπων και χρήσης δικτύου βάζουν… φωτιά στις διαπραγματεύσεις για τα νέα συμβόλαια ρεύματος της βιομηχανίας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρων βιομηχανιών ίσως οδηγηθούν σε ναυάγιο αν δεν διευθετηθούν τα δύο θέματα

Δυο είναι τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις εκπτώσεις όγκου που ενέκρινε πρόσφατα η γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
Οι πινάκες των εκπτώσεων όγκου εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση με έξι μήνες καθυστέρηση, αφού τα προηγούμενα συμβόλαια έληξαν στο τέλος του 2017 και παρατάθηκαν για ένα δίμηνο, ενώ οι δυο βασικοί μέτοχοι της ΔΕΗ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, δήλωσαν στη γενική συνέλευση, ότι στο εξής η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης θα πρέπει να εγκρίνεται από τη διοίκηση και όχι τους μετόχους.
Έτσι έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου και οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των συμβολαίων προμήθειας της βιομηχανίας για το 2018 (Μάρτιος 2018 - Φεβρουάριος 2019) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Οι σχετικές επιστολές - προσκλήσεις αναμένεται να αποσταλούν από τη ΔΕΗ σύντομα, ωστόσο στους κόλπους της βιομηχανίας επικρατεί σκεπτικισμός και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε ναυάγιο, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δυο ανοικτά θέματα που εάν δεν λυθούν οι βιομηχανίες δεν πρόκειται να υπογράψουν νέα συμβόλαια. 

Δυσαρμονία στη χρέωση των ρύπων

Το πρώτο από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΔΕΗ χρεώνει τους ρύπους, ο οποίος - σύμφωνα με εκτιμήσεις - θα επιβαρύνει τη βιομηχανία με τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ειδικά το 2018 που η τιμή του CO2 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων έχει ανέβει κατακόρυφα.
Η ΔΕΗ, για τα τιμολόγια της Υψηλής και Μέσης Τάσης προβλέπει διακριτή χρέωση του CO2, μετακυλύοντας το σύνολο του συγκεκριμένου κόστους στους πελάτες της, οι οποίοι σε ότι αφορά την υψηλή τάση αποζημιώνονται για το κόστος αυτό μέσω του συστήματος αντιστάθμισης ρύπων.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται και το πρόβλημα, αφού η ΔΕΗ χρεώνει το CO2 με την τιμή του προηγούμενου μήνα, ενώ η βιομηχανία λαμβάνει αντιστάθμιση με βάση τον μέσο όρο των τιμών του προηγούμενου έτους.
Με δεδομένο δε ότι οι τιμές του CO2 άρχισαν να ανεβαίνουν από τα τέλη του 2017 και συνεχίζουν την ίδια πορεία έως σήμερα, η μέγιστη αποζημίωση - αντιστάθμιση που μπορεί να πάρει η βιομηχανία (με βάση τον μέσο όρο της τιμής του 2017) είναι περίπου 4 ευρώ/MWh, τη στιγμή που η ΔΕΗ χρεώνει τους ρύπους 5 - 9 ευρώ/MWh.
Μάλιστα επειδή τον Μάιο λειτούργησαν οι λιγνιτικές μονάδες, η χρέωση του CO2 στα τιμολόγια ΥΤ και ΜΤ θα είναι 8,8 - 9,2 ευρώ/MWh .
Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει διακριτή χρέωση CO2 στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης με αποτέλεσμα να ζημιώνεται με 150 - 200 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων.
Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που δέχεται από ιδιώτες παρόχους ρεύματος ειδικά στη μέση τάση, έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίων με μεγάλες αλυσίδες super market και τράπεζες, στα οποία η χρέωση του CO2 είναι ενσωματωμένη και άρα δεν αυξομειώνεται αναλόγως της εξέλιξης της τιμής των ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, έχοντας και σε αυτό το σημείο απώλειες.

Διαφορά στις ώρες αιχμής

Το δεύτερο αγκάθι που θα προκύψει στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια της βιομηχανίας αφορά τη χρέωση χρήσης συστήματος μεταφοράς.
Η Χρέωση Χρήσης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ υπολογίζεται βάσει της μέσης κατανάλωσης στις ώρες αιχμής των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου.
Όμως η ΔΕΗ που έχει δεσμευθεί ότι θα αναθεωρήσει τα τιμολόγια της το 2019, για το 2018 και τους δυο πρώτους μήνες του 2019, διατηρεί ακόμη ως ζώνη αιχμής τη ζώνη που ίσχυε πριν 5 χρόνια, δηλαδή 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι.
Τη χρονική αυτή περίοδο θα πρέπει να αποφεύγουν οι βιομηχανίες λόγω υψηλότερης χρέωσης.
Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποφεύγουν και την πραγματική ζώνη αιχμής που ορίζει η ΡΑΕ και εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ δηλαδή 6 το απόγευμα με 11 το βράδυ.
Με άλλα λόγια οι βιομηχανίες για να μην πληρώνουν υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος δεν θα πρέπει να παράγουν περίπου εννέα ώρες το εικοσιτετράωρο.   
Την ίδια ώρα, ενώ μιλάμε για ανανέωση των συμβάσεων στην Υψηλή Τάση δεν υπάρχει αντίστοιχη συζήτηση στη Μέση Τάση όπου η ΔΕΗ δίνει έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης 15% παράλληλα με έκπτωση όγκου 5%.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η Μέση Τάση να πληρώνει σε κάποιες περιπτώσεις ίση τιμή ή και μικρότερη από την Υψηλή Τάση.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης