Στη ΡΑΕ για εξηγήσεις πέντε εναλλακτικοί πάροχοι που δεν απέδωσαν τα οφειλόμενα σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Στη ΡΑΕ για εξηγήσεις πέντε εναλλακτικοί πάροχοι που δεν απέδωσαν τα οφειλόμενα σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Οι εκπρόσωποι των πέντε εταιριών θα κληθούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους που δεν κατέβαλαν τα ποσά

Σε ακρόαση καλεί σήμερα και αύριο (14 – 15/6) η ΡΑΕ πέντε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς από τον κοστολογικό έλεγχο που διενήργησε διαπίστωσε ότι δεν έχουν αποδώσει στους Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ποσά που έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές για ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ και αυτό που προκαλεί ανησυχία στη ΡΑΕ και προσπαθεί να διερευνήσει είναι το κατά πόσο είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας των εταιριών που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπίες.
Προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν μεγάλα ανοίγματα στην αγορά και να αποτρέψει φαινόμενου τύπου Energa και Hellas Power έχει περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο τα στοιχεία όλων των προμηθευτών ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και της ΔΕΗ, ενώ στις πέντε εταιρίες που εντόπισε πρόβλημα (δύο καθετοποιημένες και τρεις μικρότερες) ο έλεγχος συνεχίζεται.

Κλήση για εξηγήσεις

Στην ακρόαση οι εκπρόσωποι των πέντε εταιριών θα κληθούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους που δεν απέδωσαν τα ποσά που προορίζονται για τους Διαχειριστές.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εκφράζονται από την αγορά για πιθανή επανεμφάνιση φαινομένων τύπου Energa και Ηellas Power, καθώς η τιμή στην χονδρεμπορική ακολουθεί αυξητική τάση με αποτέλεσμα τα ήδη χαμηλά περιθώρια κέρδους των προμηθευτών να συμπιέζονται περαιτέρω. 
Η αυξητική τάση της χονδρεμπορικής τιμής (Οριακή Τιμή Συστήματος) εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου και της  αύξησης των CO2, παράγοντας που οδηγεί με τη σειρά του σε αυξημένη τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών και διαμόρφωση υψηλών τιμών στο κλείσιμο.
Η κατάσταση οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκέντρωση του κλάδου και ήδη σύμφωνα στην αγορά κυοφορούνται οι πρώτες συμφωνίες εξαγοράς - πώλησης.

www.worldenergynews.gr