Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ – Προσπάθεια για εκ νέου συνεννόηση με EuroAsia Interconnector

Τις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ – Προσπάθεια για εκ νέου συνεννόηση με EuroAsia Interconnector

Στις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, της DG Energy και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου για εξεταστεί ξανά το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector

Το πρώτο βήμα για τη δρομολόγηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στη ΡΑΕ τις τεχνικές προδιαγραφές της.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διαχειριστής ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αμέσως επόμενη απαραίτητη διαδικασία, που είναι η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο. 
Στο πλαίσιο της προεργασίας για την υλοποίηση της «μεγάλης» διασύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης λάβει δάνειο 200 εκατ. ευρώ με πολύ ανταγωνιστικό επιτόκιο από τις Bank of China (Luxembourg) και ICBC.
Ένα δάνειο που χαρακτηρίζει ως θεμέλιο για τη χρηματοδότηση αυτού του εμβληματικού project, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να επανέλθει υπό την πλήρη αρμοδιότητά του η κατασκευή του καλωδίου Αττική - Κρήτη, υποστηρίζοντας πως λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector, το έργο έχει περιέλθει σε προβληματικό καθεστώς.
Επίσης, σημειώνει πως είναι ο μόνος φορέας με τα τεχνικά και χρηματοοικονομικά εχέγγυα για την άρτια αποπεράτωση του καλωδίου που, όπως έχει δεσμευθεί γραπτώς στη ΡΑΕ, μπορεί να επιταχύνει την υλοποίησή του ώστε να ηλεκτρισθεί το 2022, αντί για το 2023 που αναφέρεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ).

Προσπάθεια άρσης της εμπλοκής

Η ΡΑΕ είχε ζητήσει από τον Διαχειριστή να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργιών με την κοινοπραξία, ώστε η «μεγάλη» διασύνδεση να αποτελέσει το ελληνικό τμήμα του καλωδίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο σχεδιάζει η Euroasia Interconnector και έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.
Αν και σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές τον Οκτώβριο του 2017 υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού μελέτη και κατασκευή της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, πλέον αμφότερες δηλώνουν πως έχει εξανεμιστεί κάθε πιθανότητα συνεργασίας.
Λύση στην εμπλοκή θα επιχειρηθεί να δοθεί μέσα από την ευρεία σύσκεψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, αλλά και της DG Energy και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) που θα καταφθάσουν γι’ αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα.
Στη σύσκεψη, οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν την πρόοδο προετοιμασίας των έργων τους, όπως τις μελέτες και τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλίσει, ώστε να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης