Ενέργεια

Κύπρος: 7,8 εκατ. ευρώ χορηγίες από πετρελαϊκές εταιρείες

Κύπρος: 7,8 εκατ. ευρώ χορηγίες από πετρελαϊκές εταιρείες

Τα χρήματα για τα εκπαιδευτικά κονδύλια στον τομέα των Υδρογονανθράκων προέρχονται από τις εισφορές των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ποσό των €5 εκατ. δαπανήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια (2013 - 2017) για σπουδές και εκπαίδευση στον τομέα των Υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται κονδύλι ύψους €2,8 εκατ. για το έτος 2018.

Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό, για το οποίο οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας την κατάθεση ονομαστικών καταλόγων για να διαπιστωθεί, αφενός, πώς δαπανήθηκε και, αφετέρου, ποιοι ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μέχρι σήμερα υποτροφίες για σπουδές σε Κύπρο και εξωτερικό, πώς επιλέγησαν και από ποιους. Ανάλογη έρευνα θα γίνει και για τα σεμινάρια ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων που έλαβαν χώρα σε Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Χιούστον (Τέξας), καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. 

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ημερ. 25/4/2018, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετούνται προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες αντί το δημόσιο συμφέρον από τα εν λόγω εκπαιδευτικά κονδύλια. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Νεοφύτου, με την οποία ζήτησε την κατάθεση των στοιχείων, «επιδίωξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είναι όπως ο εν λόγω θεσμός λειτουργεί αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ως επένδυση για ανάπτυξη εθνικής ικανότητας αριστείας στον σημαντικό αυτόν τομέα και σε καμία περίπτωση αποσπασματικά και αστόχευτα για σκοπούς ικανοποίησης προσωπικών/ιδιωτικών συμφερόντων και φιλοδοξιών».

Τα χρήματα για τα εκπαιδευτικά κονδύλια στον τομέα των Υδρογονανθράκων προέρχονται από τις εισφορές των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το δε εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταρτίζεται κάθε χρόνο σε συμφωνία με τις πετρελαικές εταιρείες, οι οποίες προβαίνουν σε έλεγχο για να διαπιστώνουν κατά πόσο τα ποσά που διαθέτουν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς που αναφέρονται στα συμβόλαιά τους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στην απαντητική του επιστολή, ημερ. 17/5/2018, πληροφόρησε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ότι από το 2013 μέχρι τις 31/12/2017 δαπανήθηκαν τα εξής εκπαιδευτικά κονδύλια: το 2013 - €140.461, το 2014 - €1.203.761, το 2015 - €976.464, το 2016 - €769.922 και το 2017 - €1.911.513. Για το τρέχον έτος, το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται στα €2.844.000 και παραμένει δεσμευμένο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης