Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μείωση κατά 35% της χρέωσης προμηθευτή

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μείωση κατά 35% της χρέωσης προμηθευτή
Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπάρξει με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
Upd Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για την μείωση της ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), κατά 35% επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του worldenergynews.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ( ΕΛΑΠΕ) θα πρέπει να είναι πλεονασματικός κατά 70 εκατ. ευρώ ώστε να μην υπάρξει καμμία περαιτέρω αλλαγή ως προς τη χρέωση προμηθευτή.
Σε περίπτωση που το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ θα υπάρξει αντίστοιχη περαιτέρω μείωση της ΠΧΕΦΕΛ.

Nωρίτερα:

Τροπολογία που θα προβλέπει τη μείωση κατά 35% του ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα διαδικαστικά θέματα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Έτσι, εντός του 2018, οι προμηθευτές θα καταβάλλουν το 65% από τα 375 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν ως ετήσια επιβάρυνσή τους λόγω της εν λόγω χρέωσης.  
Το World Εnergy Νews είχε γράψει την προηγούμενη Τετάρτη (18/4) για την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας.
Όπως αναφερόταν τότε στο άρθρο, η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αφού η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη δέσμευση για μείωση της χρέωσης προμηθευτή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί τότε, η μείωση έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Εν όψει της τροπολογίας, αρκετοί φορείς της αγοράς είχαν τοποθετηθεί για το ύψος και τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης.
Έτσι, σε κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και Εμπόρων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), είχαν ζητήσει τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) αναδρομικά από την 1η Απριλίου 2018 κατά 256 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή προϋπολογίζεται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα είναι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Μείωση με σύνεση και συντηρητικούς υπολογισμούς

Από την άλλη πλευρά, οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ σε παρέμβασή τους υποστήριξαν πως, όσον αφορά την εκτίμηση του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ για το 2018, από την οποία και θα προκύψει το εύλογο ύψος της μείωσης της Χρέωσης Προμηθευτών για το τρέχον έτος, είναι απολύτως αναγκαίο να υιοθετηθεί μια συντηρητική προσέγγιση, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες για τον υπολογισμό του, οι οποίες επισημαίνονται ξεκάθαρα τόσο στις Οικονομικές Καταστάσεις του ΛΑΓΗΕ και τα Μηνιαία Δελτία του ΕΛΑΠΕ που εκδίδει, όσο και στην πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ του 2018, αλλά και προκύπτουν, ως μείζονες επισφάλειες, από τον πρόσφατο νόμο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Όσον αφορά το μέτρο που θα αντικαταστήσει το ΠΧΕΦΕΛ από το 2019, ο ΛΑΓΗΕ έχει προτείνει την υιοθέτηση των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» ή αλλιώς πιστοποιητικών εγγύησης προέλευσης.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πώληση πράσινων πιστοποιητικών μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να διασφαλισθεί πως δεν θα αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζονται και άλλα εναλλακτικά σενάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης