Ενέργεια

Εναλλακτικό σχέδιο Σταθάκη για διατήρηση του ελέγχου της ΔΕΠΑ με στρατηγικό επενδυτή σε πακέτο μειοψηφίας

Εναλλακτικό σχέδιο Σταθάκη για διατήρηση του ελέγχου της ΔΕΠΑ με στρατηγικό επενδυτή σε πακέτο μειοψηφίας
Τα δίκτυα, τα μεγάλα έργα και ο εμπορικός τομέας
Η κατάτμηση των ενεργειακών εταιριών και η αποκρατικοποίηση των επιμέρους τμημάτων τους φαίνεται ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου τα περίπλοκα εταιρικά σχήματα που δημιουργούνται να μετριάζουν την απώλεια του δημόσιου ελέγχου, που επιζητάται από τους πιστωτές.
Έτσι διαμορφώνονται πολιτικά επιχειρήματα περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα κάποιων τμημάτων των ενεργειακών εταιριών και παράλληλα προχωρούν οι μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων που απαιτούν οι δανειστές.
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα, η ΔΕΗ έχασε τα δίκτυα μεταφοράς, αλλά το δημόσιο απέκτησε τον έλεγχο του 51% των δικτύων αυτών.
Κάτι ανάλογο σχεδιάζεται με τα ΕΛΠΕ όπου το δημόσιο θα διατηρήσει το 15% της εταιρίας, ενώ οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων θα διαχωριστούν σε ξεχωριστό σχήμα όπου το δημόσιο θα ελέγχει το 35%.
Σε αυτή τη φιλοσοφία φαίνεται ότι κινούνται και τα εναλλακτικά σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που μελετά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να αποφευχθεί η απευθείας πώληση του 65% της επιχείρησης.
Σε γενικές γραμμές οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών δημιουργούν εύλογα ερωτήματα  για την σκοπιμότητα τους καθώς δεν συνάδουν με στρατηγικές προοπτικές.
Θετική βέβαια είναι η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων αυτών με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες στα μετοχικά σχήματα αλλά η παραχώρηση του ελέγχου επί αμφιβόλλων τιμημάτων δημιουργεί ερωτήματα.
Μόνη δικαιολογημένη περίπτωση είναι οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου η αποεπένδυση από τους λιγνίτες είναι προς όφελος της επιχείρησης με ταυτόχρονη εισροή κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προετοιμάσει ένα σύνθετο σχέδιο που θα εξασφαλίσει κεφάλαια και επενδυτές στην ΔΕΠΑ, χωρίς να χάσει τον δημόσιο τον έλεγχο.

Επαναδιαπραγμάτευση με στρατηγικό μειοψηφίας για την ΔΕΠΑ

Τα σενάρια αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν από τον υπουργό Ενέργειας στους θεσμούς σε μια προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που ο ίδιος έκανε τον περασμένο Μάιο και η οποία προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΠΑ, αφού πρώτα η εταιρία χάσει τη δεσπόζουσα θέση της στην προμήθεια αερίου και στα δίκτυα διανομής.
Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Shell και Eni αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, η Eni θα εξαγοράσει από τη ΔΕΠΑ το 51% της Εταιρίας Παροχής Αερίου ενώ τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν στην Εταιρεία Διανομής.
Στην περίπτωση της ΕΠΑ Αττικής και της ΕΔΑ Αττικής, η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται με τη Shell να αγοράσει το 49% και το μάνατζμεντ της και να αποκτήσει έτσι το 100% του έλεγχου της εταιρίας.
Σε ότι αφορά την ίδια τη ΔΕΠΑ και την πώληση του 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταθάκης - όπως συμβαίνει κάθε φορά πριν την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα - επιχειρεί να παρουσιάσει κάποια εναλλακτικά σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις.
Έτσι, σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για διατήρηση των δικτύων Αττικής Θεσσαλονίκης και Λοιπής Ελλάδας υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του Δημοσίου.
Παράλληλα αναζητεί τρόπους για να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος των διεθνών επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΠΑ (αγωγοί EastMed, IGB, IGI) και εμπορικών συμβάσεων (Gazprom, Botas).
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και η απόσχιση των δικτύων διανομής που θα ελέγχει η ΔΕΠΑ μετά τις προαναφερόμενες αλλαγές και η μεταφορά τους σε ξεχωριστή εταιρία.
Για τη νέα εταιρία θα αναζητηθεί επενδυτής με πώληση ποσοστού της τάξης του 35%.
Εναλλακτικά εξετάζεται η δημιουργία μιας εταιρίας holding με τρεις θυγατρικές:
•    Η πρώτη θα έχει τα δίκτυα και θα μπορεί να βάλει στρατηγικό επενδυτή με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού.
•    Η δεύτερη θα έχει το εμπορικό σκέλος και επίσης θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί σε πλειοψηφικό ποσοστό.
•    Η τρίτη θα παραμείνει υπό την holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα. Η εταιρεία συμμετοχών επίσης θα είναι δυνατόν σε ένα μεγάλο ποσοστό να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Πάντως για όλα αυτά τα σενάρια απαιτείται η απάντηση των δανειστών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης