Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμα κινδύνου από ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης το 2020

Σήμα κινδύνου από ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης το 2020
Λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση των διασυνδέσεων, πιθανότατα να υπάρξει έλλειμμα ισχύος άνω των 100 MW, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα
Πρόβλημα επάρκειας της ενεργειακής τροφοδοσίας της Κρήτης είναι πιθανόν να ανακύψει το 2020, όπως δείχνει μελέτη που πραγματοποίησαν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη των δύο διαχειριστών, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, το νησί ενδέχεται σε 2,5 χρόνια από σήμερα να αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος άνω των 100 MW, αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα.
Όπως είναι φυσικό, το θέμα έχει χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας από το ΥΠΕΝ. Μάλιστα, για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των αρμόδιων φορέων, στην οποία η ΔΕΗ παρουσίασε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς καθώς και τα κόστη αναβάθμισης διαφόρων κατηγοριών μονάδων που διαθέτει στο νησί.
Έτσι, πλέον η ΡΑΕ καλείται να αξιολογήσει τις διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυσικού αερίου στο νησί.
Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, οι δυνατές επιλογές είναι η αλλαγή καυσίμου σε κάποιους από τους υπάρχοντες σταθμούς της ΔΕΗ είτε εναλλακτικές λύσεις από ιδιώτες.
.
Νέα δεδομένα για την ηλεκτροπαραγωγή του νησιού  

Το 2020 αποτελεί ορόσημο για το νησί, καθώς από εκείνη τη χρονιά ανατρέπονται άρδην τα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται όλα αυτά τα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες από τις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ.
Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με καύσιμο ντίζελ και μαζούτ, ανήκουν σε διάφορες τεχνολογίες και έχουν διαφορετική παλαιότητα.
Έτσι, για παράδειγμα, οι σταθμοί του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων είναι πολύ παλιές και έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης, ενώ αυτοί του ΑΗΣ Αθερινόλακκου είναι νέοι με υψηλό βαθμό απόδοσης.
Πέρα από το γεγονός ότι οι πιο απαρχαιωμένοι σταθμοί πρόκειται να αποσυρθούν έως το 2020, η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία για τις μεσαίες και μεγάλες μονάδες καύσης (2010/75/ΕΕ και  2015/2193/ΕΕ) θέτει επιπλέον περιορισμούς στη χρήση όλου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ στο νησί.
Ο λόγος είναι πως τον Δεκέμβριο του 2019 λήγει η εξαίρεσή τους από την Οδηγία 2010/75/ΕΕ, με συνέπεια να τίθενται όρια στην ετήσια διάρκεια λειτουργίας τους, ανάλογα με τα επίπεδα των ρύπων που εκπέμπουν.
Έτσι, για παράδειγμα, οι ατμοηλεκτρικές μονάδες του ΑΗΣ Αθερινόλακκου θα μπορούν πλέον να λειτουργούν μόνο με την τήρηση πολύ αυστηρών οριακών τιμών εκπομπής, για την επίτευξη των οποίων απαιτούνται σημαντικές περιβαλλοντικές επενδύσεις ή/και αλλαγή καυσίμου.
Από την άλλη πλευρά, οι ατμοηλεκτρικές μονάδες του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων με ισχύ μεγαλύτερη των 50 MWth, θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 1.500 ώρες ετησίως - και αυτές μάλιστα μόνο με μαζούτ με μικρή περιεκτικότητα σε θείο.
Επομένως, με δεδομένη την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, δεν θα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν επάρκεια τροφοδοσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης