Γ. Σταθάκης: Έως το τέλος του καλοκαιριού στην Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Γ. Σταθάκης: Έως το τέλος του καλοκαιριού στην Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Στόχος, επισήμανε ο κ. Σταθάκης, είναι η διαδικασία εκπόνησης του ΕΣΕΚ να γίνει σε στενή και εντατική διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και να υπάρξουν τουλάχιστον δύο κύκλοι διαβούλευσης στη Βουλή
Στόχος είναι να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση κατά την εκπόνηση του Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτό ανέφερε σήμερα 2/3/2018 ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις εκπόνησης του ΕΣΕΚ, περιγράφοντας τις βασικές δέσμες μέτρων που θα περιλαμβάνει ο ενεργειακός σχεδιασμός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, όπως φαίνεται η Κομισιόν θα θέσει στο 27-30% τον στόχο για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με ορίζοντα το 2030, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να κινείται και ο στόχος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την επίτευξή τους, ο υπουργός ανέφερε πως για την ενίσχυση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, η χώρα μας έχει θεσπίσει το νέο διαγωνιστικό καθεστώς για την αποζημίωση των καινούριων έργων ΑΠΕ, τη στιγμή που σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε επίσης πως η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής εξοικονόμησης είναι πιο δύσκολος, καθώς η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ήδη υλοποιείται το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ενώ θα υλοποιηθεί επίσης ένα πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων σε δημόσια κτίρια (π.χ. νοσοκομεία και σχολεία), το οποίο θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις, μεταφορές, ο υπουργός ανέφερε πως η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ θα επιτευχθεί κατ’ αρχάς από την «είσοδο» της ηλεκτροκίνησης στα δημόσια μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην εισαγωγή του φυσικού αερίου (LNG).
Παράλληλα, υπογράμμισε πως το ΕΣΕΚ θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα δομικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα, όπως η αναμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
«Κεντρική επιδίωξή μας είναι ο διάλογος να είναι ανοιχτός και δημιουργικός σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο θα έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και, ει δυνατόν, δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Γιώργος Σταθάκης στην ημερίδα με θέμα «Στόχοι και Προκλήσεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων φορέων.
Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, σημείωσε ο Υπουργός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30%. Παράλληλα, επισήμανε ότι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.
Αναφερόμενος στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» για το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων, που πλέον φθάνουν το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντικά μεγάλη ζήτηση. Περίπου 30.000  νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι αιτήσεις τους θα ικανοποιηθούν και σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις από την Αττική όπου είναι και ο υψηλότερος προϋπολογισμός, άρα θα εγκριθούν οι περισσότερες αιτήσεις.   
Εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έχει η ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π., με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  
Επίσης, μεγάλες τομές απαιτούνται στον τομέα των μεταφορών με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο εξηλεκτρισμός στην κίνηση των πλοίων. Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να παράγεται από ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα το 2016 ήμασταν στο 1,4%.  
Πέρα από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, βασικοί στόχοι του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού είναι ακόμη:
• Η εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών για τα οποία επιδιώκεται η ηλεκτρική διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023
• Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και η συμμετοχή των καταναλωτών, με εργαλεία όπως ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο διάλογος ανοιχτά και ισότιμα με όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να υπάρξει ένας συγκροτημένος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς και πολλοί φορείς της αγοράς όπως και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ανέφερε οι στόχοι για την ενέργεια και το περιβάλλον, που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για το 2020, έχουν ήδη επιτευχθεί. Από την πλευρά του, ο κ. Βερροιόπουλος μίλησε μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις επίτευξης των στόχων που θα θέτει η ΕΣΕΚ, όπως για παράδειγμα το μεγάλο μερίδιο πετρελαϊκών προϊόντων στην ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση, το οποίο αγγίζει το 52% έναντι 34% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα και Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, «το Εθνικό Σχέδιο θα είναι ένα βιβλίο στο οποίο θα πρέπει, ουσιαστικά θα γραφτούν οι στόχοι, οι πολιτικές και τα μέτρα πολιτικής τα οποία θα υπηρετούν έναν προς έναν τους πέντε πυλώνες της ενεργειακής Ένωσης: απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, ενεργειακή αποδοτικότητα, ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, εσωτερική αγορά ενέργειας, έρευνα - καινοτομία - ανταγωνιστικότητα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, εκτίμησε ότι οι στόχοι για το 2020 είναι αδύνατο να επιτευχθούν καθώς για να συμβεί αυτό χρειάζεται η προσθήκη 4.000 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη διετία, κάτι που είναι ανέφικτο. Από την πλευρά της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ο κ. Αντώνης Κοντολέων χαρακτήρισε εθνικά επιζήμιο τον εξοστρακισμό του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα, ιδίως όταν αποτελεί και Ευρωπαϊκό στόχο η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας.
Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος από τα ΕΛΠΕ υπογράμμισε πως, με δεδομένο πως το πετρέλαιο θα διατηρήσει σημαντικό μερίδιο στο εγχώριο μείγμα έως το 2050, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Βασίλης Σεραφειμάκης, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου μεγαλύτερης εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς η βάση αναφοράς είναι η περίοδος της οικονομικής κρίσης, όπου οι καταναλώσεις είχαν σημειώσει «βουτιά».
Τέλος, οι εκπρόσωποι της Greenpeace και της WWF σημείωσαν πως ο στόχος του 27-30% για τις ΑΠΕ είναι συντηρητικός. Παράλληλα, ο κ. Γρηγορίου από την Greenpeace πρότεινε τη θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

www.worldenergynews.gr

Eleni Α