Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα προειδοποίηση των Τούρκων για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Νέα προειδοποίηση των Τούρκων για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν
Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους και απειλούν ανοιχτά Exxon και Total
Oι προειδοποιήσεις των Τούρκων συνεχίζονται μετά και τα όσα επανέφερε για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο σύμβουλος του Ερντογάν στην τουρκική κρατική τηλεόραση.
Εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, γνωστός για τις γραφικές του δηλώσεις, όπως αναφέρεται στο Sigmalive.com
Ο Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι “η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει”.
“Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα.
Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό”, ανέφερε.
Χωρίς τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Χωρίς τη συγκατάθεση της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ti ανέφερε χθες ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron για το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε, ο Macron του ζήτησε να τηρήσει ήπια στάση στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ:
«Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τον Erdogan «και ο βορράς και ο νότος έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί.
Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς.
Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου με ποιους και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας.
Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχτεί πρέπει να διαμοιραστεί».
Ο Τούρκος πρόεδρος,  υπογράμμισε  πως το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απέδειξε πως δεν μπορούν να γίνουν έρευνες χωρίς τη συγκατάθεση του:
«Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλουν.
Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης