Ενέργεια

Θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, πολεμικά απείλησαν με βύθιση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ανεξέλεγκτη η Τουρκία, πολεμικά απείλησαν με βύθιση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ
Οι Ιταλοί υποχωρούν, οι Γάλλοι έσπασαν τον αποκλεισμό
Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών, όπως μεταδίδειτ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση,  ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
 "Κατά τη διάρκεια αυτής της  πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο.
Και όλα  αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν και οι τουρκικές προκλήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο.




Γαλλική φρεγάτα έσπασε τον τουρκικό αποκλεισμό

Μπορεί οι Ιταλοί να μην τόλμησαν να σπάσουν τον τουρκικό αποκλεισμό της περιοχής του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου το ιταλικών συμφερόντων SAIPEM 12000 θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση, οι Γάλλοι όμως το έκαναν και κανένας δεν το έμαθε, παρά μόλις χθες Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η γαλλική φρεγάτα Jean De Vienne (D643) συμμετείχε νωρίτερα σε αεροναυτική Γαλλο-κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου με την ονομασία “CYFRA-01/18”. Μετά την ολοκλήρωση της Γαλλο-κυπριακής άσκησης, συνέχισε την πορεία της νότια και διέσχισε ελεύθερα τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η τουρκική NAVTEX. 
Υπενθυμίζεται ότι όταν Γαλλικές εταιρείες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι θα προσπαθήσουν να τις διακόψουν, το Παρίσι έστειλε πολεμικά πλοία τα οποία αποθάρρυναν οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ανεξέλεγκτη με την Άγκυρα να επιχειρεί το στήσιμο ενός σκηνικού αντίστοχου με αυτό των Ιμίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.

Το πρακτορείο αποκαλύπτει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ' ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.
Όπως τονίζεται, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας:
“Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”.
Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου.
Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”.
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι.
“Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο.
Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.



Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στις 12:00, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex.
Για τις εξελίξεις ενημερώνονται, τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ που βρίσκονται στην Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας.
Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακη ΑΟΖ

Οι Γάλλοι αναβαθμίζουν τη Βάση στο Μαρί

Το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι έχει δώσει «δείγματα γραφής» της αλληλεγγύης του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. 
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, δύο κλιμάκια του γαλλικού Ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων, στη βάση πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο.
 Η παρέμβαση του κ. Τροκάζ έγινε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και βουλευτή Β’ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, με θέμα «Από το περιθώριο στο προσκήνιο, η Ελλάδα ως κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης