Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Λακκοτρύπης (Kύπρος): Εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο "Καλυψώ"

Γ. Λακκοτρύπης (Kύπρος): Εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στο
Ανακοινώσεις των εταιρειών ΕΝΙ και Τotal στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που καταδεικνύει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ, ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε 8/2/2017  ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
 Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα διενεργηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνες και αξιολογήσεις.
«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστεπερισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε και συμπλήρωσε:«Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενήαποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιουμε αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ».

Tο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με ανακοίνωση του το μεσημέρι της Πέμπτης 8/2/2018, αναφέρει την ολοκλήρωση των εργασιών της ερευνητικής γεώτρησης «Calypso 1» σε βάθος νερού 2.074 μέτρων, εντός του ερευνητικού Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των εταιρειών Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση, η οποία έφθασε στο τελικό συνολικό βάθος των 3.827 μέτρων, όπως και η μέχρι τώρα ανάλυση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη εκτεταμένης στήλης καθαρού φυσικού αερίου σε πετρώματα Μειοκαινικής και Κρητιδικής ηλικίας, κάτω από το κάλυμμα των εβαποριτών.
Η Κρητιδική ακολουθία πετρωμάτων χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr».
Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποσότητα του φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Calypso» θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας και αξιολόγησης.
Της σχετικής ανακοίνωσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη προηγήθηκαν ανακοινώσεις των εταιρειών ΕΝΙ και Τotal στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Στην ανακοίνωση της από το Μιλάνο η ιταλική ΕΝΙ αναφέρει ότι «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στοστόχο Καλυψώ».
Προστίθεται ότι έγινε γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.
«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος»,σημειώνεται.
Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο. «Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσειςεξερεύνησης και αξιολόγησης». Ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι η γεωλογική δομή στο κοίτασμα «Καλυψώ», είναι παρόμοια με του αιγυπτιακού κοιτάσματος-μαμούθ Ζόρ. Επόμενος γεωτρητικός στόχος είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο Αμερικανικός κολοσσός Εξον Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο οικόπεδο 10 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan, κατά τις επαφές του στην Ιταλία, μετέφερε την «ευαισθησία» της χώρας του για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στη Μεσόγειο, ενώ ειδικότερα για το τεμάχιο 6 φέρεται να ανέφερε ότι εμπεριέχουν κινδύνους για τη βόρεια Κύπρο, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

Πηγή:euronews/KYΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης