Τελευταία Νέα
Ενέργεια

AΔΜΗΕ: Στα τέλη του 2019 ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής ως τμήμα του project EuroΑsia Interconnector

AΔΜΗΕ: Στα τέλη του 2019 ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής ως τμήμα του project EuroΑsia Interconnector
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector προκειμένου η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής να αποτελέσει το ελληνικό τμήμα της γραμμής μεταφοράς ρεύματος που θα συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
Στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η κατασκευή της «μεγάλης διασύνδεσης» της Κρήτης, με την πόντιση του καλωδίου που θα καταλήγει στην Αττική και θα συνδέει το νησί με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Αυτό ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο χθες (7/2), για το project EuroAsia Interconnector.
Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί 1,5 με 2 χρόνια αργότερα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα αρχικά στάδια των μελετών.
Η αδειοδότησή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια.   

Τμήμα του EuroAsia Interconnector

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διαχειριστής έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector (που προτείνει την εγκατάσταση του ομώνυμου ηλεκτρικού καλωδίου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα), ώστε η «μεγάλη διασύνδεση» να αποτελέσει το ελληνικό τμήμα της γραμμής μεταφοράς που θα συνδέει τις τρεις χώρες.
Στόχος των διαπραγματεύσεων με την EuroAsia Interconnector είναι να υπογραφεί συμφωνία μετόχων για τη σύσταση ενός φορέα κατασκευής του έργου, στον οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα κατέχει το 51%.
Στην εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, στελέχη της EuroAsia Interconnector αλλά και εκπρόσωποι της Εθνικής Αρμόδιας Αρχής Κύπρου περιέγραψαν τα οφέλη του έργου.
Το παρών έδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή σταθερότητα του νησιού είναι αναγκαίο να εκδηλωθούν και τα δύο έργα που θα άρουν την ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης, δηλαδή τόσο η «μεγάλη», όσο και η «μικρή διασύνδεση» με τη γραμμή μεταφοράς Κρήτης - Πελοποννήσου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης