Ενέργεια

Παρατείνεται η διαδικασία σύνταξης των συμβάσεων παραχώρησης των θαλασσίων οικοπέδων 1 και 10 στα ΕΛΠΕ

Παρατείνεται η διαδικασία σύνταξης των συμβάσεων παραχώρησης των θαλασσίων οικοπέδων 1 και 10 στα ΕΛΠΕ
H μετάθεση της ολοκλήρωσης των συμβάσεων, μεταθέτει για αργότερα και την έναρξη των σεισμικών ερευνών
Σε νέα τετράμηνη παράταση προχώρησε το ΥΠΕΝ στην οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης στα ΕΛΠΕ του μπλοκ 1 (στο βορειοδυτικό Ιόνιο) και του μπλοκ 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο), για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς με πρόσφατη υπουργική απόφαση του Γ. Σταθάκη μετατέθηκε στα τέλη του Απριλίου 2018, από τον Δεκέμβριο του 2017, η ολοκλήρωση του έργου της σχετικής Επιτροπής Αξιολόγησης.
Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των αιτήσεων που κατατέθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό του 2014, για την εκχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων από το Ιόνιο έως τη νότια Κρήτη, καθώς και η οριστικοποίηση των προς υπογραφή σχεδίων συμβάσεων με τους επιλεγέντες αιτούντες ανά περιοχή.
Από τις 3 αιτήσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, η προσφορά για το οικόπεδο 2 (δυτικά της Κέρκυρας) από την κοινοπραξία Total, Edison, ΕΛΠΕ έχει ήδη εξελιχθεί σε σύμβαση, η οποία μάλιστα έχει πάρει ήδη τον δρόμο για τη Βουλή, ώστε να κυρωθεί.
Έτσι, η παράταση αφορά τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τα ΕΛΠΕ, για τις δύο υπόλοιπες αιτήσεις που υπέβαλε ο Όμιλος, για τα μπλοκ 1 και 10 στον διαγωνισμό.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2015, προέβλεπε πως η αξιολόγηση όλων των προσφορών θα ολοκληρωνόταν μέσα σε 3 μήνες από την πρώτη συνεδρίασή της.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση για μία ακόμη φορά της ολοκλήρωσης των συμβάσεων παραχώρησης μεταθέτει επίσης για αργότερα την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα και, στη συνέχεια, τη διενέργεια των πρώτων δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης