Γ. Σταθάκης: Αναμένουμε "κύμα" επενδύσεων ισχύος 1,4 GWh και αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ

Γ. Σταθάκης: Αναμένουμε
Ο υπουργός Ενέργειας παρουσίασε τους έξι άξονες του σχεδιασμού της χώρας σε ότι έχει να κάνει με τις Ανανεώσιμες Πηγές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΚΑΠΕ
Επενδυτικό ¨κύμα" στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα αφορά στην υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 1,4 Gwh και ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιώργο Σταθάκη.
Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες (8/12) με την αφορμή συμπλήρωσης 30 ετών λειτουργίας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τα βασικά σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής για τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και την υποστήριξη της εξοικονόμησης ενέργειας.
Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές καλείται να παίξει η εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα.
Η Επιτροπή Σχεδιασμού Ενεργειακής Πολιτικής, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και συνεπώς το ΚΑΠΕ, που θα κληθεί να συντονίσει τη σχετική δημόσια συζήτηση, να επιμεληθεί της σύνταξης του Σχεδίου και να παρακολουθεί την εφαρμογή του.
Οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου αυτού υπαγορεύονται, βέβαια, από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Οι άξονες ανάπτυξης των ΑΠΕ

 Παράλληλα, ο Υπουργός παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι οποίοι είναι:
  1. Εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, πέραν του σημερινού διασυνδεδεμένου συστήματος
  2. Ενίσχυση της αποκεντρωμένης παραγωγής και αυτοπαραγωγής
  3. Δημιουργία ενός ισχυρού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε)
  4. Αλλαγή προτύπου κατανάλωσης ενέργειας με σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Α.Π.Ε.
  5. Ανάπτυξη του τομέα εξοικονόμησης ενέργειας
  6. Δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με το σχετικό σχέδιο νόμου να αρχίζει να συζητείται στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει το ΚΑΠΕ, ως έμπειρος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας.
Τόνισε, τέλος, ότι το ΚΑΠΕ πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στη μεγάλη αλλαγή που συνεπάγεται ο ενεργειακός μετασχηματισμός.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, κ. Β. Τσολακίδης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε μια σειρά από σημαντικά θέματα που άπτονται των επιδιώξεων του ΚΑΠΕ.
Ειδικότερα, ο κ. Τσολακίδης τόνισε ότι έως το 2050 επιδιώξεις του ΚΑΠΕ είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους χαμηλότερους δυνατούς ρύπους και η μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα.
Τέλος, έδωσε έμφαση στις τεχνολογικές προτεραιότητες, στην κατασκευή ανεμογεννητριών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

panagiotis