Ενέργεια

Μarket test για τις λιγνιτικές με φαβορί εταιρίες εκτός Ευρωζώνης - Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Φλώρινα

Μarket test για τις λιγνιτικές με φαβορί εταιρίες εκτός Ευρωζώνης - Συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Φλώρινα
Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το market test που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος – Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθεί από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ το market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (1/12).
Το market test όπως είναι ήδη γνωστό θα αφορά τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 600 MW, και τη Μελίτη 1 στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, καθώς και την άδεια για τη Μελίτη 2 ισχύος 450 MW, όπως και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Έτσι πλέον δυο είναι τα μείζονα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
•    Πρώτον, αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον
•    Δεύτερον, εάν οι αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται τόσο από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όσο και από τις τοπικές κοινωνίες είναι διαχειρίσιμες και με ποιο τρόπο.
Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται ενθουσιώδες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις, μία ιαπωνική αλλά και μια από την Τσεχία, ενώ οι Έλληνες «παίκτες» εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Ένα ζητήματα που απασχολεί τους πιθανούς επενδυτές είναι η πολιτική της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.
Το συγκεκριμένο ρίσκο αυξάνεται μετά την τελευταία αναθεώρηση του συστήματος των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για τιμές της τάξης των 20 - 30 ευρώ ανά τόνο έναντι των 5 - 7 ευρώ σήμερα.
Πάντως κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς ρεύματος, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και αναμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα τους μέσω του market test.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, του Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο Reuters.
Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι θα ήθελε να δει τους όρους της πώλησης, την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος των αναγκαίων επενδύσεων.
«Δεν θα βιαζόμουν καθόλου» ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Ο σκόπελος των αντιδράσεων

Όσο για τις αντιδράσεις, αυτές δεν αναμένονται καθόλου βελούδινες για δυο λόγους:
•    Πρώτον διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει προεκλογικά στην κορυφή της ατζέντας τους τη ΔΕΗ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το 2014 να χαρακτηρίζει τη Μικρή ΔEΗ «εθνικό έγκλημα» και τον Πάνο Καμμένο να αναρωτιέται από το βήμα της Βουλής σε ποια φυλακή θα έπρεπε να πάνε οι τότε κυβερνώντες.
•    Δεύτερον διότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρηθεί να γίνει κανένα «μασάζ» στην Αρκαδία, όπου η Μεγαλόπολη είναι πλήρως εξαρτημένη οικονομικά από τη ΔΕΗ.
Ο Γιώργος Σταθάκης την περασμένη εβδομάδα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις διαθέσεις, αλλά και την άκαμπτη στάση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης που εκπροσωπήθηκε στην πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Τρίτη έξω από το ΥΠΕΝ.
Μάλιστα έχει προαναγγείλει ότι θα επισκεφθεί τη Μεγαλόπολη προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη των φορέων της περιοχής και ίσως η επίσκεψη αυτή να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, ενώ ετοιμάζει νέο γύρο επισκέψεων στη Δυτική Μακεδονία και ειδικά στη Φλώρινα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει προαναγγείλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κορύφωση την κατάθεση στη Βουλή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την πώληση των μονάδων.
Για σήμερα 4 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Φλώρινα, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου θα γίνει συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και Φλώρινας έχει προαναγγείλει συμμετοχή στο συλλαλητήριο.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού έχει ταχθεί κατά της πώλησης των μονάδων.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για πολιτικές αλλά και αποδεδειγμένα ποινικές ευθύνες, «για τις οποίες, όπως αναφέρει, να είναι βέβαιοι ότι θα λογοδοτήσουν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης