Έκλεισε η συμφωνία για τα ενεργειακά στη συνάντηση Σταθάκη με τους θεσμούς - Τι περιλαμβάνει για λιγνιτικές, market test, ΔΕΠΑ

Έκλεισε η συμφωνία για τα ενεργειακά στη συνάντηση Σταθάκη με τους θεσμούς -  Τι περιλαμβάνει για λιγνιτικές, market test, ΔΕΠΑ
Έως τα τέλη του 2018 η πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Upd Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από 5ωρες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τα θέματα της ενέργειας «έκλεισαν» και υπάρχει συμφωνία με την DGComp για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ειδικότερα βάσει της συμφωνίας αυτής το market test θα προκηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, Μελίτη 1, η άδεια για τη Μελίτη 2 καθώς και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Μετά την ολοκλήρωση του market test όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες για την πώληση των μονάδων θα γίνουν από τη ΔΕΗ, η οποία θα προχωρήσει στην απόσχισή τους, θα προσλάβει σύμβουλο για την διενέργεια του διαγωνισμού και την αποτίμηση της αξίας τους.
Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2018, με στόχο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους . 
Για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες  για τον τρόπο που θα συμβεί αυτό.
Σημείωσε πάντως ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πλήρες σχέδιο με τις λεπτομέρειές του.
Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών του Αμυνταίου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευθετηθεί το θέμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. (Επιτροπή Περιβάλλοντος).
Σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου όπου ως γνωστόν κατέχει το 51% των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης με την Shell και την Eni να κατέχουν το 49% σε κάθε μια από τις εταιρείες αντίστοιχα,  ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι υπάρχει συμφνία να προχωρήσει το σχέδιο των 3 εταιριών ( ΔΕΠΑ, Shell, Eni).
Το σχέδιο αυτό προβλέπει την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλία  και την ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής.
Όμως παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση, εάν η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει το 100% της ΕΠΑ Αττικής  κια ταυτόχρονα θα αποχωρήσει πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλία, ζητήματα  για τα οποία ο υπουργός Ενέργειας θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων  εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση η  όλη διαδικασία θα πρέπει να ελεγχθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στις συζητήσεις του κ. Σταθάκη με τους θεσμούς τέθηκε και το ζήτημα της χρέωσης προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ όπου συμφωνήθηκε  αυτή να παραμείνει ώς έχει και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ να κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην αναλογική μείωση της σχετικής χρέωσης.
Τέλος υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα ζητήματα  που σχετίζονται με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ενώ υιοθετήθηκε τόσο ο προσωρινός όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ευελιξίας.


Νωρίτερα:


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα  η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών για την συμφωνία που αφορά τα ενεργειακά θέματα.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:30 περίπου.
Τις προηγούμενες δύο ώρες ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τους θεσμούς το θέμα του Κτηματολογίου και των αποκρατικοποιήσεων που αφορούσε το ζήτημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ.
Για τις 4 σήμερα (1/12) το απόγευμα έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, στη διάρκεια του οποίου καλείται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τα τρία μείζονα ενεργειακά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και οι προβλέψεις της συμφωνίας τόσο για τα εργασιακά όσο και για το μέλλον του σταθμού του Αμυνταίου, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και η χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ αποτελούν τα τρία ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται αισιοδοξία, όμως για κάθε ένα από τα τρία θέματα συνεχίζουν να υφίστανται ερωτηματικά.
Σε ότι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι στο πακέτο του market test που θα γίνει από την DGComp θα ενταχθούν οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και η Μελίτη 1 στη Φλώρινα μαζί με την άδεια για τη Μελίτη 2.
Ωστόσο παραμένουν τα ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνει σε κάθε μια από τις υπό πώληση μονάδες, καθώς και τον χρόνο για τον οποίο θα υπάρξουν δεσμεύσεις διατήρησης του σημερινού εργασιακού καθεστώτος.
Επίσης παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις μονάδες, δηλαδή το πλέον ανθρωποβόρο και κοστοβόρο τμήμα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Όσο δε για την παράταση ζωής του σταθμού του Αμυνταίου είναι μάλλον αμφίβολο ότι μπορεί να δοθεί μόνο με υπογραφή των δανειστών και χωρίς να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες της ΕΕ.

Συνέχιση των διαβουλεύσεων για τις σχέσεις ΔΕΠΑ – ΕΠΑ

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ και τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη από τον κ. Σταθάκη προβλέπει την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας διαθέτοντας το μερίδιο της στην ιταλική ΕΝΙ, με ταυτόχρονη εξαγορά του μεριδίου 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί την αντιμετωπίζουν θετικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ισχυρές διασφαλίσεις ως προς τον ανταγωνισμό με συνεχή παρακολούθηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΠΑ που σήμερα ελέγχει το 51% καθεμιάς από τις δυο ΕΠΑ, ναι μεν θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρία της Θεσσαλονίκης, αλλά θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της λιανικής στην Αττική, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή πρακτική και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό όπως παρουσιάζεται.
Είναι πιθανόν, λοιπόν, το θέμα να παραμείνει ανοικτό για περαιτέρω διαβουλεύσεις τους επόμενους μήνες και σήμερα να συμφωνηθεί το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Δύσκολη η «εξίσωση» της χρέωσης προμηθευτή

Σχετικά, τέλος, με τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, τόσο η ΡΑΕ όσο και το υπουργείο αντιτίθενται στη κατάργηση της και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και επιμένουν ότι το μέτρο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2018 και να αντικατασταθεί μόνον όταν λειτουργήσει το target model, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η νέα περιβαλλοντική αγορά.
Είναι πιθανόν, λοιπόν, ο κ. Σταθάκης να αποδεχθεί μεν την κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών, χωρίς όμως να συμφωνήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και το θέμα να παραπεμφθεί στη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ για περαιτέρω μελέτη.

www.worldenergynews.gr