Συγκρούσεις Βερροιόπολου (γγ ΥΠΕΝ) - Σκρέκα (ΝΔ) για την ΔΕΗ και Ανδριώτη (ΔΕΗ) - Μανωλκίδη (ΡΑΕ) για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες)

Συγκρούσεις Βερροιόπολου (γγ ΥΠΕΝ) - Σκρέκα (ΝΔ) για την ΔΕΗ και Ανδριώτη (ΔΕΗ) - Μανωλκίδη (ΡΑΕ) για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες)
Σύγκρουση Ανδριώτη (ΔΕΗ) - Μανωλκίδη (ΡΑΕ) για το κόστος της ενέργειας
Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σε ότι αφορά την μελλοντική πορεία της ΔΕΗ, διατύπωσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κατά τη διάρκεια του συνεδρίου  "Εξοικονόμηση ενέργειας - Επενδύοντας στο ευρωπαϊκό όραμα", το οποίο  πραγματοποιείται σήμερα (14/11) στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ μπορεί να καταστεί μια απολύτως υγιής επιχείρηση υπό την προϋπόθεση  ότι θα υπάρξει σωστή στρατηγική σε ότι αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Σημείωσε δε ότι είναι σημαντικό η ΔΕΗ  να βοηθηθεί με πρωτοβουλίες σαν αυτή που ανέλαβε η κυβέρνηση για την εξόφληση οφειλών προηγούμενων ετών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (περιλαμβάνεται στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα).
Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει στο 50% "ή και παραπάνω", ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, καθώς όπως είπε "δεν νομίζω ότι θα μπορέσει το μερίδιο να πέσει τόσο γρήγορα" (η συμφωνία με τους εταίρους, όπως είναι γνωστό, προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020).

"Η ΔΕΗ το 2019 θα βρίσκεται στο κατώφλι της ολοκληρωτικής κατάρρευσης" ανέφερε από τον πλευρά του ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας κάνοντας λόγο για ιδεολογικές εμμονές, καθυστερήσεις και παλινωδίες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση εμφανίζει λειτουργικές ζημιές, η μετοχή έχει καταρρεύσει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ., ο τζίρος το 2019 θα είναι μειωμένος κατά 20% και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά θα λήξουν ομόλογα ύψους 1,9 δις. Στάθηκε επίσης στην παλαιότητα των λιγνιτικών μονάδων, το 70% των οποίων χρήζουν εκσυγχρονισμού που απαιτεί κεφάλαια καθώς και στην απώλεια του ΑΔΜΗΕ, αξίας 1,5 δισ. ευρώ με καθαρή εισροή για τη ΔΕΗ ύψους 310 εκατ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης ανέφερε ότι " Η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, δεν θα καταρρεύσει το 2019", απαντώντας  στον κ. Σκρέκα λέγοντας ότι και οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης ή της διοίκησης της ΔΕΗ.
Άσκησε επίσης κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα το 2014.
"Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους, το πρόβλημα είναι όταν μας αναγκάζουν να μπούμε στο ρινγκ με δεμένα τα χέρια, όπως όταν υποχρεωνόμαστε να πουλάμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας κάτω του κόστους σε ιδιώτες για να μας ανταγωνιστούν", κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης (ΝΟΜΕ).

"Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δυο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ.
Αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα", ανέφερε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Σωτήρης Μανωλκίδης.
Παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή που διαμορφώνεται στις δημοπρασίες φθάνει μέχρι και τα 45 ευρώ.
"Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ.
Ελπίζω, πρόσθεσε, ο κ. Αντιπρόεδρος να εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και όχι τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Δεν μπορεί το όραμα της ΔΕΗ να είναι ο λιγνίτης και δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν έλαβε ή όχι εξαίρεση από τη διαδικασία επιβολής τέλους ρύπων με βάση το ΑΕΠ".

www.worldenergynews.gr

panagiotis