Ενέργεια

Λίβανος: Συνεχίζεται η διαδικασία για τις άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την πολιτική κρίση

Λίβανος: Συνεχίζεται η διαδικασία για τις άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την πολιτική κρίση
Ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις με τις εταιρείες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο
Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου ζήτησε από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο αδειών για τις έρευνες πετρελαίου  φυσικού αερίου στα μεσογειακά ύδατά του να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί παρά την πολιτική κρίση σύμφωνα με το Reuters.
Ο πρωθυπουργός Saad al-Hariri παραιτήθηκε σε ομιλία από τη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο και δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη χώρα, προκαλώντας πολιτική κρίση.
Ο πρόεδρος Aoun δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί την παραίτηση του Hariri μέχρι να επιστρέψει στη χώρα, ενώ οι αρχές του Λιβάνου δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι νόμιμη.
Και ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων Cesar Abi Khalil σε ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι υπέγραψε ένα έγγραφο την Παρασκευή 10/11 καλώντας τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για τα μπλοκ υπεράκτιων αδειών να «διαπραγματευτούν τις τεχνικές προτάσεις».
Ο Λίβανος βρίσκεται στη λεκάνη  Levant της ανατολικής Μεσογείου όπου από το 2009 έχουν ανακαλυφθεί αρκετά μεγάλα υποθαλάσσια πεδία αερίου, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων Leviathan και Tamar που βρίσκονται στα ισραηλινά ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο.
Ο Λίβανος ξεκίνησε εκ νέου τον διαγωνισμό για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραγωγής τον Ιανουάριο μετά από τριετή καθυστέρηση λόγω πολιτικής αστάθειας.
Ωστόσο, μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Total της Γαλλίας, την ENI της Ιταλίας και την Novatek της Ρωσίας, υπέβαλε τη μόνη προσφορά στη διαδικασία που έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, με προσφορές για δύο από τα μπλοκ.
Η Λιβανέζικη Διοίκηση Πετρελαίου δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις προσφορές για τις υπεράκτιες μονάδες και θα τις παρουσιάσει στον υπουργό Ενέργειας στις 13 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια θα ζητηθεί τελική έγκριση από το συμβούλιο υπουργών του Λιβάνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης