Τελευταία Νέα
Ενέργεια

InfluenceMap: Η έμφαση στον άνθρακα οδηγεί την Ιαπωνία σε λάθος δρόμο

InfluenceMap: Η έμφαση στον άνθρακα οδηγεί την Ιαπωνία σε λάθος δρόμο
Οι μεγάλες επιχειρήσεις προτιμούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τον άνθρακα - Υπεροχή της Ιαπωνίας σε βασικά συστατικά καθαρής ενέργειας και υλικά
Η υποστήριξη της Ιαπωνίας στον άνθρακα ασκεί πιέσεις στις παγκόσμιες τάσεις και αγνοεί τα πλεονεκτήματα της χώρας στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 1/11.
Η χώρα είναι μοναδική μεταξύ της ομάδας των «7» για τα σχέδια προσθήκη εγχώριας δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα και για την παροχή βοήθειας για παρόμοια έργα στη Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει έκθεση του InfluenceMap, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που εδρεύει στο Λονδίνο.
 Αυτό είναι "αντίθετο με την παγκόσμια τάση σταδιακής κατάργησης του άνθρακα", σύμφωνα με την ομάδα, η οποία συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις πιέσεις και τις ενεργειακές πρακτικές των εταιρειών.
Ενώ η Ιαπωνία παρέδωσε το προβάδισμά της στην τεχνολογία ηλιακών πάνελ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές ερευνητικές και κατασκευαστικές ικανότητες στην αποθήκευση λιθίου-ιόντων, στα εξαρτήματα καιστα βασικά υλικά για τις  αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η επιτυχία σε αυτούς τους τομείς "πιθανότατα εξαρτάται από το γεγονός ότι απομακρύνεται από τα σχέδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε άνθρακα με πολύ μεγαλύτερη εστίαση στην ηλιακή και την ηλιακή ενέργεια", ανέφερε το InfluenceMap.
Η Ιαπωνία αύξησε την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα μετά τον σεισμό της Φουκουσίμα του 2011, και την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε εθνικό επίπεδο. Ο άνθρακας, ο οποίος αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας πριν από την καταστροφή, αναμένεται να αυξηθεί στο 38% μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι 26%.

Επιχειρηματικά μοντέλα

Περίπου το ήμισυ των 100 κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών έχουν επιχειρηματικά μοντέλα που υποδηλώνουν προτίμηση στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τον άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ομάδα εξέτασε τις 100 πρώτες με βάση  τα έσοδα εταιρείες του Nikkei 225
Το InfluenceMap εξέτασε επίσης τα σημερινά και μελλοντικά σχέδια προμήθειας ενέργειας των εταιρειών και διαπίστωσε ότι το 61% είχε προτίμηση για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με τον άνθρακα.
Πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πιο καθαρή ενέργεια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Νωρίτερα φέτος, η Ricoh Co., κατασκευαστής φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων και εκτυπωτών, έγινε η πρώτη ιαπωνική εταιρεία που συμμετείχε στην παγκόσμια πρωτοβουλία με την επωνυμία RE100  σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις δεσμέυονται όλη η ενέργεια που χρησιμοποιούν να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.  
Το InfluenceMap ανέφερε την SoftBank Group Corp ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ιαπωνία με φιλοδοξίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
"Είναι πιθανό ότι περισσότερες τέτοιες εταιρείες, κλάδοι  και επαγγελματικές ενώσεις των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα ευνοούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση του Keidanren και να μιλήσουν για ισχυρότερη πολιτική στήριξη τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε η ομάδα.
Το Keidanren είναι το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Ιαπωνίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης