Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurelectric: Επιπρόσθετα μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων

Eurelectric: Επιπρόσθετα μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Στόχος είναι να αποτραπεί η υπερβολική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη χώρα μας
Ενίσχυση των μέτρων στήριξης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλό ΑΕΠ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτείνει η Ένωση των Ευρωπαίων Ηλεκτροπαραγωγών EURELECTRIC εν όψει των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων.
Η EURELECTRIC τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο διαπιστώνει παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής των χωρών με χαμηλό ΑΕΠ ώστε να αποτραπεί η υπερβολική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και σε ότι αφορά την ελληνική περίπτωση και τη ΔΕΗ από λιγνίτη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη φάση των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS) η ελληνική πλευρά με πρωτοβουλία της ΔΕΗ και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Νίκου Ανδρουλάκη είχε διεκδικήσει και πέτυχε να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων.
Επιπλέον, θα συμμετάσχει στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχο θα έχει, αφενός τη στροφή των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα σε νέες βιώσιμες οικονομικά δραστηριότητες και αφετέρου τη στήριξη των εργαζομένων στη βιομηχανία του άνθρακα.

Επενδύσεις για μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια

Σήμερα και εν όψει της επόμενης φάσης διαβουλεύσεων, η EURELECTRIC προκειμένου να μετριασθεί ο σημαντικός αντίκτυπος που θα έχουν οι φιλόδοξοι στόχοι του νέου ETS στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών με χαμηλότερο ΑΕΠ, υποστηρίζει μια αναλογική αύξηση της απόκλισης του άρθρου 10c μεταξύ 40% και 80% και αύξηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού μεταξύ 2% και 4%.
Σε ότι αφορά την γενικότερη θέση της  EURELECTRIC ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης δηλώνει ότι «τώρα είναι η στιγμή να επιταχύνουμε και να κάνουμε τον απαραίτητο συμβιβασμό με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ETS. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται βεβαιότητα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η μετάβαση απαιτεί μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την οικονομία και χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα για να φτάσουμε εκεί».
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει επανειλημμένα ζητήσει την υιοθέτηση περισσότερο φιλόδοξων στόχων για το ETS.
Συγκεκριμένα η EURELECTRIC προτείνει την αύξηση του συντελεστή γραμμικής μείωσης (LRF) τουλάχιστον κατά 2,4%, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα του συστήματος και να τεθεί η ΕΕ σε μια θετική πορεία για την επίτευξη των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού.
Μάλιστα η EURELECTRIC υποστηρίζει τον προσωρινό διπλασιασμό του ποσοστού απορρόφησης του Αποθεματικού Σταθερότητας Αγοράς (MSR) από 12% σε 24%.
Τάσσεται δε, υπέρ της πρότασης του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία προβλέπει χρονικά μεγαλύτερη εφαρμογή αυτού του μέτρου έναντι της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, θεωρεί ότι ο προσωρινός διπλασιασμός του ποσοστού απορρόφησης MSR θα παράσχει μόνο μερική λύση στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων ρύπων στην αγορά.

Ακύρωση δικαιωμάτων ρύπων

Η EURELECTRIC υποστηρίζει επίσης τον μηχανισμό ακύρωσης που αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα θέση του Συμβουλίου, ο οποίος θα ακυρώσει όλα τα δικαιώματα που διατηρούνται στο MSR πάνω από τους όγκους δημοπρασιών του προηγούμενου έτους και θα συνεχίσει να ακυρώνει αυτά τα πλεονασματικά δικαιώματα στο μέλλον.
Το μέτρο αυτό θα οδηγούσε στην ακύρωση έως και 3 δισεκατομμυρίων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου εμπορίας, σε σύγκριση με την εφάπαξ ακύρωση των 800 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η υιοθέτηση φιλόδοξης μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού βασισμένου σε κανόνες για την ακύρωση δικαιωμάτων, αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της τοξικής υπερπροσφοράς στην αγορά άνθρακα», δήλωσε ο Kristian Ruby.
«Τα μέτρα αυτά απαιτείται να ληφθούν επειγόντως για την επίτευξη ενός αξιόπιστου σήματος τιμών άνθρακα για την προώθηση επενδύσεων σε οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης