Ενέργεια

Ιδιωτικοποιήσεις μηδέν στον ενεργειακό τομέα το πιθανότερο ενδεχόμενο για το 2017

Ιδιωτικοποιήσεις μηδέν στον ενεργειακό τομέα το πιθανότερο ενδεχόμενο για το 2017
Πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί έστω και μια πώληση κρατικού χαρτοφυλακίου μέχρι να κλείσει το 2017
H προετοιμασία για πώληση  χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ δεν έχει γνωστοποιηθεί προς το Υπουργείο Ενέργειας.
Εφόσον και όταν αυτό γίνει, τότε το ΥΠΕΝ θα προετοιμάσει τις σχετικές ρυθμίσεις, που θα αναφέρονται στην πώληση από πλευράς ΔΕΗ των χαρτοφυλακίων των 500.000 πελατών.
Ωστόσο από κύκλους του υπουργείου διατυπώνονται ερωτήματα για τον βαθμό προετοιμασίας και υλοποίησης του εγχειρήματος.
Το ερώτημα επίσης σε αυτήν την διαιδικασία είναι ποιός θα σπεύσει να αγοράσει τους πελάτες αυτούς, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες των ιδιωτών παρόχων, αυτό δεν θα εγγυάται ότι τα χαρτοφυλάκια των εξαγορασθέντων πελατών θα παραμείνουν στις νέες εταιρίες, που θα καταβάλλουν κεφάλαια για να τα αγοράσουν.
Θα μπουν έτσι σε μια διαδικασία με συγκεκριμέενς δαπάνες και έλλειψη εγγυήσεων;

Το market test των λιγνιτικών

Παράλληλα η υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και το market test δεν δείχνει να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτών που θα εγκρίνει η Κομισιόν.
Εκτός αν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Στο Μαξίμου υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας για προσέλκυση επενδυτών.
Δεν είναι δε και λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι ο χρόνος μπορεί να κυλήσει με μηδενικά αποτελέσματα και να καταστεί τελικά άγονος ο διαγωνισμός.
Πολιτικά η λύση αυτή είναι μια λύση που δεν λειτουργεί αρνητικά βραχυπρόθεσμα για τους ψηφοφόρους του κυβερνητικού κόμματος, καθώς θα ροκανιστεί χρόνος με αποτέλεσμα να μην πουληθεί καμία μονάδα.
Η υπόθεση προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες της ΔΕΗ, τέτοιου που θα είναι αξιόπιστο για την Κομισισόν αμφισβητείται πλέον βάσιμα.
Ολα μπορεί να μετατεθούν στην συνέχεια σε ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης,όπου η ελληνική πλευρά θα έχει να επιδείξει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του market test κρατώντας κλειδωμένο παραλληλα τον θέμα των υδροηλεκτρικών.  

Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποήσης του ΔΕΣΦΑ δείχνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 προσθέτοντας ένα ακόμα στάσιμο ζήτημα στις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν το ενεργειακό περιβάλλον.
Έτσι το 2017 οδεύει να κλείσει με μικρά βήματα στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καμία αποκρατικοποίηση.
Και αυτό γιατί ούτε ποσοστό της ΔΕΗ μπορεί να πουληθεί σε τέτοια κεφαλαιοποίηση, ούτε φυσικά υπάρχει καμία προετοιμασία για άλλη από τις ενεργειακές εταιρίες που βρίσκονται στο πρόγραμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης