Ενέργεια

Ευάλωτα σε μία νέα ενεργειακή κρίση παραμένουν τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας

Ευάλωτα σε μία νέα ενεργειακή κρίση παραμένουν τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την κρίση του περασμένου χειμώνα, δημιουργεί εύλογα ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου και τη φετινή χειμερινή περίοδο
Ανέτοιμο εμφανίζεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, ανάλογη με αυτή του περυσινού χειμώνα.
Είναι γνωστό ότι τόσο τον Δεκέμβριο του 2016 όσο κυρίως τον Ιανουάριο του 2017, τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας βρέθηκαν πολλές φορές σε σοβαρό κίνδυνο με τη λειτουργία τους να εξαρτάται από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τη μετατροπή κάποιων μονάδων φυσικού αερίου σε καύση ντίζελ και τις έκτακτες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.
Το γεγονός ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ βρίσκονται σε «χαμηλό τετραετίας», σε συνδυασμό με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί κανένα από τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την περυσινή κρίση, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους εμπλεκόμενους που εύχονται να μην εκδηλωθεί και πάλι πρόβλημα στην Ευρώπη (όπως συνέβη πέρυσι) ώστε η όποια εγχώρια στενότητα να αντιμετωπιστεί με εισαγωγές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Όμως το πρόβλημα των χαμηλών αποθεμάτων νερού δεν είναι το μόνο που απειλεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Πέρυσι μετά τη βλάβη που είχε σημειωθεί στο σταθμό της Καρδιάς ο ΑΔΜΗΕ είχε επικριθεί πως κακώς είχε θέσει εκτός λειτουργίας τον Άγιο Δημήτριο για συντήρηση.
Όμως εφέτος τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αγίου Δημητρίου, ενώ η κατάρρευση στο ορυχείο του Αμυνταίου καθιστά δύσκολη την τροφοδοσία και των δυο ομώνυμων μονάδων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας εν όψει της διακοπής της λειτουργίας τους το 2020.

Σε εκκρεμότητα ο τρόπος αποζημίωσης των μονάδων φυσικού αερίου  

Σε ότι αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ ως εναλλακτικό καύσιμο, η κατάσταση παραμένει ίδια αφού δεν έχει αντιμετωπιστεί θεσμικά ο τρόπος αποζημίωσης τους.
Πρόκειται για ένα θέμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία υποστήριζε ότι επωμίστηκε όλο το επιπλέον κόστος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Πρόβλεψη για την λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο ή για υποχρέωση τους να τηρούν απόθεμα ασφαλείας περιλαμβάνεται από τη ΡΑΕ στον Μηχανισμό Ευελιξίας ο οποίος όμως τελεί υπό συζήτηση και παραμένει άγνωστο το πότε θα ενεργοποιηθεί και τι θα προβλέπει τελικώς.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς ο ρόλος τους είναι να παρέχουν αέριο εξισορρόπησης και όχι αέριο για την κάλυψη των αιχμών των μονάδων παραγωγής ρεύματος για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη κρίση.
Εξάλλου το έργο της τρίτης δεξαμενής της Ρεβυθούσας θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, ενώ ακόμα και η ακριβή λύση της χρήσης ενός πλοίου LNG, που θα μπορούσε να μισθωθεί ως αποθηκευτικός χώρος, δεν έχει αποφασιστεί καθώς θεωρείται ότι το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό.
Σε ότι αφορά την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού τίποτα δεν έχει αλλάξει και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να λάβει μηνύματα από τις τιμές των γειτονικών αγορών και να ενθαρρύνει τις εισαγωγές αντί των εξαγωγών, όποτε αυτό χρειάζεται.
Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν θα πρέπει να αποκλείσει τις εξαγωγές, όπως συνέβη πέρυσι.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι αιχμές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν παρουσιάζονται πλέον το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα, καθώς πολλά νοικοκυριά στρέφονται στον ηλεκτρισμό για  θέρμανση.
Κάτι το οποίο έγινε ιδιαίτερα εμφανές πέρυσι και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει εφέτος, δεδομένου μάλιστα ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου ακριβότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης