Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Να αποτρέψει τη δημιουργία του αγωγού EastMed επιχειρεί η Τουρκία, για να εμποδίσει τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου

Να αποτρέψει τη δημιουργία του αγωγού EastMed επιχειρεί η Τουρκία, για να εμποδίσει τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου διαμηνύει πως η Κύπρος δεν νιώθει πίεση από τις ενέργειες της Τουρκίας, καθώς έχει εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σφήνα στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος προβλέπεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη, επιδιώκει να μπει η Τουρκία προτείνοντας στο Ισραήλ την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία και από κει στην Ευρώπη.
Την υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ για τον αγωγό αυτό έχει στόχο η επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Ισραήλ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα δε με τον διεθνή τύπο η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί μία  σημαντική διπλωματική κίνηση της Άγκυρας στο πλαίσιο της επαναπρασέγγισης με το Ισραήλ.
Και ενώ το Ισραήλ συζητά τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα τη δημιουργία του αγωγού EastMed που έχει ενταχθεί στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δηλώνει ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις προσπάθειες ολοκλήρωσης ως το τέλος του χρόνου μίας διακρατικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ ως την Τουρκία.
«Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό από το Ισραήλ ως την Τουρκία για να εξάγουμε φυσικό αέριο στην Τουρκία», είπε ο Ισραηλινός υπουργός, προσθέτοντας ότι από τη γειτονική χώρα το αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Ο κ. Στάινιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαιράκ στο περιθώριο του Διεθνούς Πετρελαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές πέραν του EastMed

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» για το θέμα και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Στάινιτς  διαμήνυσε, ότι η Κύπρος δεν νιώθει πίεση, καθώς έχει επιλογές.
Όπως είπε, ο EastMed είναι «άλλη μια επιλογή» που εξετάζει η Κύπρος στο πλαίσιο της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήδη όπως σημείωσε, έλαβε μερική χρηματοδότηση για τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν και είναι αρκετά αισιόδοξες, ενώ τον επόμενο Οκτώβριο θα κατατεθούν, ώστε η κοινοπραξία να ζητήσει χρηματοδότηση για τις λεπτομερείς πλέον τεχνικές μελέτες που θα δείξουν αν ο αγωγός θα είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλες επιλογές που ίσως προκύψουν από άλλες ανακαλύψεις.
«Πέραν του EastMed βρίσκονται σε προχωρημένοι στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό προς την Αίγυπτο, ενώ εξετάζουμε το σενάριο ενός χερσαίου κι ενός πλωτού τερματικού σταθμού" είπε ο κ. Λακκοτρύπης και κατέληξε πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να δει τις επιλογές του, είτε αυτές αφορούν τον EastMed είτε έναν αγωγό προς την Τουρκία», διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει να σχολιάσει στην ουσία τους τις επιλογές μιας άλλης χώρας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του EastMed, αφορά έναν αγωγό από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, αξίας 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αν υλοποιηθεί όπως σχεδιάζεται μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν οι ισραηλινές εξαγωγές μπορούν να τροφοδοτήσουν και να στηρίξουν την εμπορική βιωσιμότητα και των δύο projects.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης