Ενέργεια

Δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός

Δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός
Το κόστος της κοινωνικής παροχής θα καλύπτεται από το κράτος κατά το μεγαλύτερο μέρος και όχι από τους καταναλωτές όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κοινωνικού Τιμολογίου
Δωρεάν ρεύμα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 12/7 από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 7:30 το απόγευμα θα μιλήσει στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλα όπου διεξάγονται από χθες οι διήμερες εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η παροχή που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στηρίζεται σε σχέδιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ στο ευρύτερο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Το σχέδιο προβλέπει εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 90% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην μπορεί να πληρώσει το φαγητό του και να καλείται να πληρώσει το ρεύμα».
Οι εκπτώσεις θα αφορούν σε συγκεκριμένες κιλοβατώρες το τετράμηνο που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε ηλεκτρισμό.
Η εισήγηση μάλιστα της ΡΑΕ προς το υπουργείο Ενέργειας που στη συνέχεια θα κληθεί να νομοθετήσει τα νέα μέτρα, προβλέπει για πρώτη φορά κάλυψη της κοινωνικής αυτής παροχής από το κράτος κατά το μεγαλύτερο μέρος και όχι από τους καταναλωτές όπως ισχύει μέχρι σήμερα για όλες τις μορφές κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζονται από τη ΔΕΗ.
Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ενταχθούν στο σύνολό τους στο ΚΟΤ, ενώ η ΡΑΕ προχωράει σε αναμόρφωση των κριτηρίων που ισχύουν σήμερα για την ένταξη των ευάλωτων καταναλωτών στον ΚΟΤ.

Κριτήριο για ένταξη στο ΚΟΤ το σύνολο της περιουσίας των δικαιούχων

Συγκεκριμένα το εισόδημα δεν θα αποτελεί από μόνο του κριτήριο ένταξης αλλά θα συνδυασθεί με το κριτήριο της περιουσίας και των καταθέσεων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα να απολαμβάνουν τα οφέλη του ΚΟΤ καταναλωτές που έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης κατανομής των εκπτώσεων μέχρι και 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται σήμερα στους δικαιούχους του ΚΟΤ, η ΡΑΕ θα εισηγηθεί και κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, τα μέλη της οικογένειας κλπ.
Η κάλυψη του επιπλέον κόστους για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σύμφωνα με την ΡΑΕ, μπορεί να καλυφθεί με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει τα καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, το οποίο κυμαίνεται ετησίως από 150 έως και 250 εκατ. ευρώ και επιβαρύνει το συνολικό ετήσιο λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Στόχος της ΡΑΕ είναι μέσα στον Ιούλιο να έχει έτοιμη την εισήγηση προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τόσο για την αναμόρφωση του ΚΟΤ όσο και για τον νέο τρόπο χρέωσης των ΥΚΩ που θα διορθώνει τις άδικες χρεώσεις όταν αυξάνεται η κατανάλωση και θα εισάγει νέες κλίμακες χρεώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης