Ενέργεια

Στο Ιράν ο CEO της Gazprom καθώς ο Putin ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κίνα

Στο Ιράν ο CEO της Gazprom καθώς ο Putin ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κίνα

Στην Κίνα ο Putin θα συζητήσει την επέκταση τόσο των ενεργειακών όσο και των εμπορικών δεσμών

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexei Miller βρίσκεται σε επίσκεψη εργασίας στο Ιράν, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, τη στιγμή που ο πρόεδρος Vladimir Putin ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κίνα με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου για συνομιλίες με τον Xi Jinping.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν ανακοίνωσε εάν ο Miller θα παρευρεθεί στις συνομιλίες στην Κίνα, όπου το Κρεμλίνο είπε ότι ο Putin θα συζητήσει για την Ουκρανία και την επέκταση τόσο των ενεργειακών όσο και των εμπορικών δεσμών.

Στο Ιράν, ο Miller συναντήθηκε με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο του Ιράν Mohammad Mokhber και τον Ιρανό Υπουργό Πετρελαίου Javad Owji, ανέφερε η Gazprom.
«Μια αντιπροσωπεία της Gazprom με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Alexei Miller, βρίσκεται σε επίσκεψη εργασίας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», ανέφερε.
Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και απασχολεί περίπου 490.000 άτομα, είναι μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες της Ρωσίας - τόσο ισχυρή που κάποτε ήταν γνωστή ως κράτος εντός του κράτους.

Ωστόσο, η Gazprom κατέφραψε καθαρή ζημία 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (6,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, την πρώτη ετήσια απώλεια σε περισσότερα από 20 χρόνια, εν μέσω φθίνουσας συναλλαγής φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών της.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τη Σοβιετική Ένωση εν μέσω πολιτικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς οι μεγάλοι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις.
Η Ρωσία συζητά εδώ και χρόνια για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Η χωρητικότητά του θα ήταν σχεδόν όσο ο αδρανής πλέον αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα που υπέστη ζημιές από εκρήξεις το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης