Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό 6 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν (Oil Price)

Σε υψηλό 6 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν (Oil Price)
«Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της καταστρατήγησης των κυρώσεων», δήλωσε στους FT ο Fernando Ferreira, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που επικαλούνται οι Financial Times.

Πιο διεξοδικά, ο ημερήσιος μέσος όρος κατά την περίοδο αυτή ανήλθε σε 1,56 εκατομμύρια βαρέλια, το σύνολο σχεδόν των οποίων εξήχθη στην Κίνα, αποφέροντας στην Τεχεράνη περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της καταστρατήγησης των κυρώσεων», δήλωσε στους FT ο Fernando Ferreira, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group.

Αυτή η είδηση έρχεται την ώρα που η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται για νέες ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του Ιράν σε μια προσπάθεια να πείσουν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα κατά της Τεχεράνης μετά την επίθεση με τα drones και τους πυραύλους κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θα ήταν ένας καίριος στόχος αλλά στη σημερινή συγκυρία δεν θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ εύκολα, όπως πρότεινε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

«Είναι σαφές ότι το Ιράν συνεχίζει να εξάγει κάποιο πετρέλαιο. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις κυρώσεις που θα αποφασιστούν, αλλά σίγουρα, αυτό παραμένει στο επίκεντρο ως ένας πιθανός τομέας που θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε», δήλωσε η Yellen νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Reuters.

Απρόθυμη η κυβέρνηση Biden

Αναλυτές, ωστόσο, δήλωσαν στους FT ότι η κυβέρνηση Biden είναι απρόθυμη να σφίξει υπερβολικά τη θηλιά των κυρώσεων, καθώς αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, την οποία ένας πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του δεν μπορεί να θελήσει ειδικά σε περίοδο εκλογών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την άποψη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει την απελευθέρωση του SPR από το 2022 για να τιθασεύσει τις τιμές στην αντλία, καθώς το απόθεμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών μετά την εν λόγω απελευθέρωση του 2022.

Επίσης, οποιαδήποτε σκληρή δράση κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν θα επηρέαζε τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία είναι ουσιαστικά η μόνη διέξοδος για το ιρανικό αργό.

Αυτό το αργό, σύμφωνα με τους FT, καλύπτει το 1/10 συνολικά των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης