Τελευταία Νέα

Οι κίνδυνοι από τη χρήση υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου

Οι κίνδυνοι από τη χρήση υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αερίου
Μια νέα έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο εγείρει νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια αυτής της πρακτικής, αυτή τη φορά σχετικά με τις διαρροές αερίου στο σπίτι
Οι εταιρείες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν την έξοδο των οικιακών πελατών προς φθηνότερη και καθαρότερη ηλεκτροδότηση, ελπίζουν ότι τα δίκτυά τους θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη διοχέτευση πράσινου υδρογόνου στα σπίτια αντί των ορυκτών καυσίμων. 

Όμως μια νέα έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο εγείρει νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια αυτής της πρακτικής, αυτή τη φορά σχετικά με τις διαρροές αερίου στο σπίτι. 

Πιο αναλυτικά, ένα βρετανικό εργαστήριο δοκίμασε τη χρήση αερίου αναμεμειγμένου με υδρογόνο σε τρεις διαφορετικές κουζίνες και τρεις λέβητες και διαπίστωσε σημαντικές διαρροές και για τις έξι συσκευές όταν προστέθηκε υδρογόνο στο μείγμα. 

Οι διαρροές κατά τη χρήση των εστιών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ζεστές και κρύες συνθήκες, ενώ για τους λέβητες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 44%, σύμφωνα με τη μελέτη που ανατέθηκε από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική συμμαχία για τα πρότυπα (ECOS). 

Αυτό ωστόσο έγινε σε ένα παρθένο εργαστηριακό περιβάλλον, με τις υπάρχουσες οικιακές συσκευές να είναι εξαιρετικά πιθανό να παρουσιάσουν πολύ υψηλότερα ποσοστά διαρροής, αναφέρει η έκθεση.

Η σύγκριση με την Αυστραλία;

Οι δοκιμές του ECOS αφορούσαν ένα μείγμα υδρογόνου 20% με αέριο μεθάνιο και 100% αέριο υδρογόνο, σε πίεση 21-25 millibars. 

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, η πίεση αυτή ισοδυναμεί με 2,1-2,5 kilopascal (kPa), η οποία βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του εύρους με το οποίο λειτουργούν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Αυστραλία. 

Για παράδειγμα, η Jemena λέει ότι λειτουργεί τα δίκτυα φυσικού αερίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) και του ACT σε 2kPa-1050kPa, ενώ η AusNet λέει ότι το δίκτυό της στη Βικτώρια αποτελείται κυρίως από δίκτυα υψηλής πίεσης πολυαιθυλενίου, τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε 140-515kPa.

Το υδρογόνο είναι μικρότερο μόριο από το μεθάνιο, οπότε είναι πιο επιρρεπές στη διαφυγή μέσω διαρροών και έχει κατά το ένα τρίτο μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα- για να παραδώσει τον ίδιο ενεργειακό όγκο οι πάροχοι φυσικού αερίου πρέπει να αυξήσουν την πίεση στα δίκτυά τους. 

Μετά από αυτή την έρευνα, ο φόβος είναι ότι οι διαρροές είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς τα δίκτυα διανομής αναγκάζονται να αυξήσουν την πίεση στα δίκτυά τους για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα του υδρογόνου. 

Σε μέρη όπως η Βικτώρια της Αυστραλίας, όπου οι αγωγοί πολυαιθυλενίου υψηλής πίεσης θα χρειάζονταν τεράστια αύξηση της πίεσης σε σύγκριση με τα δοκιμασμένα επίπεδα της έκθεσης ECOS, οι διαρροές είναι πιθανό να είναι σημαντικές. 

Δυστυχώς, αυτού του είδους τα δεδομένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι η Jemena στη NSW και η ATCO στη Δυτική Αυστραλία ήδη εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα τα τελευταία δύο χρόνια που περιλαμβάνουν 2% υδρογόνο σε ορισμένα από τα δίκτυα φυσικού αερίου τους. 
 
 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης