Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωθυπουργός και Γ.Στάσσης στο συνέδριο της Eurelectric με 60 διεθνείς ομιλητές - Επενδύσεις 67 δισ για δίκτυα και στόχος 191 GW Αποθήκευσης

Πρωθυπουργός και Γ.Στάσσης στο συνέδριο της Eurelectric με 60 διεθνείς ομιλητές - Επενδύσεις 67 δισ για δίκτυα και στόχος 191 GW Αποθήκευσης
Σύμφωνα με τη Eurelectric, η περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί τετραπλασιασμό της δυναμικότητας αποθήκευσης στα 191 GW έως το τέλος της δεκαετίας από 51 GW σήμερα
Μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι το Power Summit 2024 του οποίου την έναρξη μάλιστα θα κηρύξει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου.

Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο της Eurelectric, δηλαδή του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες με περισσότερα από 3.500 μέλη που προέρχονται από 30 χώρες. Εφέτος για πρώτη φορά το συνέδριο της Eurelectric θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γιώργο Στάσση, ο οποίος έχει εκλεγεί και αντιπρόεδρος της Eurelectric.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου που έχει ως κεντρικό μήνυμα το «lights on» (αναμμένα φώτα) θα βρεθούν οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος της ενέργειας στην Ευρώπη για να διατηρήσει «τα φώτα αναμμένα» και στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλού Επιπέδου εκπροσωπώντας τη Eurelectric, για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.300 GW από ΑΠΕ έως το 2030 τρία είναι τα κύρια ζητούμενα:
Πρώτον, Σχέδιο Δράσης για την επέκταση του εξηλεκτρισμού κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Κομισιόν.
Δεύτερον, ταχεία ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας, στο φόντο των προβλέψεων για αύξηση των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ στο 30-35% σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης έως το τέλος της δεκαετίας.

Eurelectric: Επενδύσεις της τάξης των 67 δισ

Σύμφωνα με τη Eurelectric, η περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί τετραπλασιασμό της δυναμικότητας αποθήκευσης στα 191 GW έως το τέλος της δεκαετίας από 51 GW σήμερα.
Μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτούνται αφενός για τη σύνδεση των νέων «πράσινων» μονάδων (και ιδίως των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων), αφετέρου για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια που προδιαγράφει ο προωθούμενος εξηλεκτρισμός κλάδων σε μεταφορές.

Σύμφωνα με τη Eurelectric, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2025-2050 μόνο στα δίκτυα διανομής για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPOWER EU, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απαραίτητες επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Power Summit 2024, στο Λαγονήσι θα παρουσιαστεί η μελέτη της Eurelectric με τίτλο «Grids for Speed» η οποία καταγράφει τι συμβαίνει σήμερα στα δίκτυα της Ευρώπης, και ρίχνει φως στην ανάγκη και τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις 67 δις. ευρώ ετησίως με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Αν δεν γίνουν οι επενδύσεις αυτές, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και φορτιστές δεν θα μπορούν να συνδεθούν και η ηλεκτροκίνηση θα καθυστερήσει. Και αυτό διότι στην Ευρώπη σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη 40 ετών και άνω.

Το Power Summit 2024 θα συγκεντρώσει περί τους 60 διεθνείς ομιλητές μεταξύ των οποίων τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum και επικεφαλής της Euroelectric, τον Πρόεδρο της Αυστριακής Wien Energy, Michael Stebl, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Renewables Alliance, Bruce Daglas, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής, ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου σε διεθνές επίπεδο καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης