Διεθνή

Άρχισε η μάχη για την υπεροχή της νέας ενέργειας – Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες

Άρχισε η μάχη για την υπεροχή της νέας ενέργειας – Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες
Η αναζήτηση για καθαρότερα και αποτελεσματικότερα ενεργειακά συστήματα ήδη δημιουργεί νέους εμπορικούς δεσμούς και, κατά συνέπεια, αλλάζει τις πολιτικές σχέσεις
Καθώς οι ανανεώσιμες τεχνολογίες αναπροσαρμόζουν τις εμπορικές ροές των ορυκτών καυσίμων, o Trump μπορεί να αφήσει την ευημερία και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα να διολισθήσει.
Η μη υιοθέτηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών θα  περιορίσει τις πιθανότητες της Αμερικής να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.Μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια δύναμη και ασφάλεια των ΗΠΑ.
"Αν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε πολλά από τα σκληρά μαθήματα των τελευταίων 40 έως 50 ετών", δήλωσε ο αξιωματικός του ναυτικού σώματος Richard Zilme σύμφωνα με το bloomberg.
"Καλύτερα να σχεδιάσετε τώρα και να προχωρήσετε - και να ελέγξετε τη διαδικασία - από το να αντιδράσετε σε αυτό".
Η αναζήτηση για καθαρότερα και αποτελεσματικότερα ενεργειακά συστήματα ήδη δημιουργεί νέους εμπορικούς δεσμούς και, κατά συνέπεια, πολιτικές σχέσεις, σύμφωνα με έκθεση του Zilmer και άλλων 14 πρώην υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.
Τελικά, οι δεσμοί αυτοί θα φέρουν "δραματικές αλλαγές στις σφαίρες επιρροής", σημείωσαν.
Η Κίνα και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνουν τις οικονομίες τους στην "πρωτοπορία της μεταποίησης" και του εμπορίου, με τις Η.Π.Α. να παρουσιάζουν μικρό ανταγωνιστικό όραμα.
"Η αποχώρηση της αμερικανικής ηγεσίας εδώ έχει εγγενές κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια," προειδοποιούν οι συντάκτες, του στρατιωτικού συμβουλευτικού συμβουλίου του CNA, "συμπεριλαμβανομένης της απώλειας παγκόσμιας επιρροής και της διπλωματικής μόχλευσης, καθώς επίσης και των οικονομικών ευκαιριών που έχουν χαθεί".
Η απόρριψη των πολυάριθμων δεκαετιών έρευνας για την αλλαγή του κλίματος υπήρξε κοινό θέμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν το Κογκρέσο και τώρα τον Λευκό Οίκο.
Η απόρριψη των δυνάμεων της αγοράς που ωθούν τα έθνη και τις βιομηχανίες να «καθαρίσουν», ενώ παράλληλα καθίστανται πιο ενεργειακά αποδοτικές, είναι ένα άλλο θέμα .
 Η έκθεση CNA δεν αναφέρει την «κλιματική αλλαγή» ή την «υπερθέρμανση του πλανήτη», αλλά καθιστά σαφές ότι η παραβίαση αυτών των σημάτων της αγοράς έχει δυσοίωνες επιπτώσεις στην οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η έκθεση, με τίτλο «Προηγμένη Ενέργεια και Εθνική Ασφάλεια των Η.Π.Α.» είναι η έβδομη ανάλυση που διατυπώθηκε σε 10 χρόνια από η συμβουλευτική μη κερδοσκοπική ομάδα. Η μελέτη ξεκίνησε το 2015 και διεξήχθη από 14 στρατιώτες και ναυάρχους των Η.Π.Α. και έναν συνταξιούχο ναύαρχο του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού.



Με τον όρο "προηγμένη ενέργεια", οι συγγραφείς σημαίνουν τεχνολογίες που καθιστούν την ενέργεια πιο προσιτή, καθαρότερη και ασφαλέστερη, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μπαταρίες, την πυρηνική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την αποδοτικότητα. Ολοκληρώθηκε το 2011 με την εκκίνηση του δικτύου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Η.Π.Α.
Η αύξηση του πληθυσμού και η εκβιομηχάνιση θα οδηγήσουν στην αύξηση της  ζήτηση ενέργειας από όλες τις πηγές μέχρι τα μέσα του αιώνα, καταλήγει η έκθεση.
Αλλά η νέα ενέργεια είναι πιθανό να περιορίσει  όλο και περισσότερο τις ανάγκες του πετρελαίου.
Ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες  όπου τα ηλεκτρικά οχήματα ενδέχεται να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.
Αυτή η πτώση της ζήτησης αναμένεται να αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ των σημερινών χρηστών και των παραγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ευρώπη βρίσκει ήδη τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να βρει νέους αγοραστές στην Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας.
"Η αυξημένη ενέργεια θα αποδυναμώσει την πιθανή δυνατότητα των εξαγωγέων πετρελαίου (ιδίως της Ρωσίας) να κρατήσουν εξαρτημένες χώρες ως «όμηρο πετρελαίου» χρησιμοποιώντας τις εξαγωγές ενέργειας "ως εργαλείο εξαναγκασμού" επισημαίνει η έκθεση .
Η έκθεση είναι μια 76-σελίδη εκτίμηση για το πώς να κερδηθεί  ή χαθεί γεωπολιτική εξουσία που προκύπτει από τη μετατροπή στον ενεργειακό τομέα. Οι πρώιμοι μεταφορείς - η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η ΕΕ και κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής - έχουν θέσει τις εθνικές πολιτικές για να τοποθετηθούν σε αυτές τις αλλαγές. "Οι ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει παρόμοια στρατηγική προσέγγιση", αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης