Διεθνή

Η Τουρκία απειλεί επισήμως την Κύπρο απαιτώντας να σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων

Η Τουρκία απειλεί επισήμως την Κύπρο απαιτώντας να σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με εταιρεία υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου.
Ευθείες απειλές κατά της Κύπρου εξαπολύει η Άγκυρα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι αν η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» -όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν σταματήσει τις δραστηριότητες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, η Τουρκία «θα λάβει όλα τα μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεϊν Μουφτούογλου, «αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα σταματήσει τις όποιες δράσεις αφορούν στους υδρογονάνθρακες του νησιού» και προστίθεται ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή».
Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με εταιρεία υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου.  
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ο ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε στις 22 Μαρτίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εκπροσώπους μιας εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία επέδειξε ενδιαφέρον στο πλαίσιο του γ΄ γύρου αδειοδότησης, την οποία προκήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αυτές οι επαφές καταδεικνύουν ξεκάθαρα ακόμα μια φορά, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί στις επιδιώξεις της σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με το φυσικό πλούτο, ως συνιδιοκτήτες του νησιού.  
Πρόσφατα, στις 17 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ενέκρινε την υπογραφή συμφωνιών για έρευνα και αξιοποίηση σε τρεις ξεχωριστές περιοχές, με αριθμό εταιρειών.
Αυτή η συμπεριφορά, δείχνει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχομένου οικονομικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση στο νησί, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μια συνολική διευθέτηση, για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.  
Αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να δεχθεί του Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ίσους εταίρους στο νησί, θα σταματήσει να λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και θα σταματήσουν άμεσα δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Να υπενθυμίσουμε, ότι σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δράσεις οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Δραττόμαστε της ευκαιρίας να τονίσουμε για ακόμα μια φορά, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Αρχική δημοσίευση: 24/03/2017 11:57

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης