Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχίζει η κρίσιμη διάσκεψη στην Γενεύη για το Κυπριακό - Τα ρίσκα και οι χάρτες

Αρχίζει η κρίσιμη διάσκεψη στην Γενεύη για το Κυπριακό - Τα ρίσκα και οι χάρτες
Υψηλού ρίσκου για την ελληνοκυπριακή πλευρά η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Μετά από σχεδόν 12 χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσέρχονται ξανά στο διάλογο ώστε να βρεθεί μια λύση για το Κυπριακό.
Σήμερα 12 Ιανουαρίου του 2017 και ώρα 11:15 Γενεύης θα ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Οι δύο πλευρές προσέρχονται με συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως λόγω των σημαντικών βημάτων προόδου που έχουν γίνει σε σχέση με το παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά μετά το 1976 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αντάλλαξαν χθες χάρτες για το εδαφικό.
Ωστόσο, είναι προφανές πως παρά την πρόοδο παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, ενστάσεις και αντιρρήσεις αλλά όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών», τονίζοντας ότι «είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης».
Τις εργασίες της πολυμερούς Διάσκεψης θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντ. Γκουτέρες.

Το πρόγραμμα της Διάσκεψης

Οπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η Διάσκεψη να συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται και ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων να μεταβεί στη Γενεύη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα κρίσιμη διάσκεψη τελεί υπό 4 νέες παραμέτρους

1)Για πρώτη φορά έχουν κατατεθεί και από τους ελληνοκυπρίους όσο και από τους τουρκοκυπρίους χάρτες που απεικονίζουν τους εδαφικούς συσχετισμούς στην Κύπρο.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη όπου δίνει 71,8% του εδάφους στην Κύπρο στους ελληνοκυπρίους και 28,2% στους τουρκοκυπρίους.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με ποσοστό 29,2% στους τουρκοκυπρίους.
Η ανταλλαγή χαρτών σίγουρα είναι εξέλιξη που δείχνει διάθεση για να υπάρξει λύση.

2)Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον ρόλο του φυσικού αερίου και των οικοπέδων που έχουν ανακαλυφθεί.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα οικόπεδα και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον για λύση στο κυπριακό.

3)Η πάγια θέση είναι ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να αποχωρήσουν όλοι οι τούρκοι στρατιώτες από την Κύπρο αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα το διασφαλίσει η συμφωνία - εάν υπάρξει συμφωνία -
Η Τουρκία έχει επιδείξει έως τώρα αδιάλλακτη στάση και θέση και το ξαφνικό ενδιαφέρον προφανώς και αποδίδεται στην ύπραξη ενεργειακών κοιτασμάτων.

4)Εάν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και στην δομή της συνομοσπονδίας θα πρέπει η πρόταση να έρθει προς έγκριση από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος.

Η ανταλλαγή χαρτών

Σε συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ανταλλάγηκαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, 28,2% για την ελληνοκυπριακή πλευρά και 29,2% για την τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών.

Ο ρόλος του Τζόνσον

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπορίς Τζόνσον θα έχει σήμερα 12/1 συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Επίσης ο Αναστασιάδης θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στις 10:30.

Ελληνοκυπριακός Τύπος: Διάσκεψη ορόσημο με καυτή ατζέντα για το Κυπριακό – Ιστορικές συνομιλίες

Για διάσκεψη ορόσημο, για ιστορικές συνομιλίες αλλά και για διαφαινόμενη συμφωνία κάνουν λόγο τα σημερινά δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό τύπο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις του Ν. Αναστασιάδη και του M. Akinci αλλά και τη σημερινή πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη.
Η εφημερίδα Χαραυγή κάνει λόγο για διάσκεψη «ορόσημο» με «καυτή ατζέντα».
Επίσης, αναφέρει: «Χάρτης με επιστροφή 91.000 υπό ελλληνοκυπριακή διοίκηση. Μία συν τρεις συγκλίσεις στη διακυβέρνηση».
Η εφημερίδα «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» και σημειώνει ότι ξεκινά σήμερα η «πολυμερής διάσκεψη» για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
Προστίθεται ότι υπάρχει προβληματισμός από τη νέα διαρροή για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις Juncker, ο οποίος υποστήριξε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη «για να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» και αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι «πιο κοντά στη διζωνική διοικοινοτική ομοσπονδία οι Τουρκουκύπριοι, καθώς ενιαίο κράτος θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αν και δέχονται και ομοσπονδία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», «το τελικό deal βρίσκεται προ των πυλών».
Όπως αναφέρει, «έπεσαν οι χάρτες, σήμερα η ασφάλεια και έπεται συνέχεια» .
Επίσης, γράφει: «Τουρκοκυπριακός χάρτης: 29.2 %, χωρίς Μόρφου, και επιστροφή 65.000 προσφύγων. Ελληνοκυπρακός χάρτης: 28.2%, με Μόρφου , Καρπασία , Κυθρέα και Αμμόχωστο».
«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» έχει τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, Σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση» ενώ στον χάρτη αναφέρεται και η εφημερίδα  «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο οποίος υπογραμμίζει «χάρτης 29.2% χωρίς Μόρφου - Δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση Ακιντζί και κατέθεσε γραπτώς παρατηρήσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης