Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου υπόκεινται σε άνευ προηγουμένου πίεση

IEA: Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου υπόκεινται σε άνευ προηγουμένου πίεση

Ο διευθυντής του IEA, Fatih Birol, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στα μοντέλα ανάπτυξης» των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών

Στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο υπόκεινται σε άνευ προηγουμένου πίεση να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ενεργειακά έσοδα, αναφέρθηκε σε σημερινή (25/10) έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργιας (IEA), καθώς η πρόοδος στην αποδοτικότητα των καυσίμων και τα ηλεκτρικά οχήματα απειλούν να μειώσουν τη ζήτηση και να υποβαθμίσουν τα οικονομικά τους.
Ειδικότερα, η έκθεση του IEA προεδιοποιεί ότι η αδράνεια ή οι ανεπιτυχείς προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών εσόδων θα συνέθεταν τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικονομίες των παραγωγών όσο και οι παγκόσμιες αγορές.
«Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο της πρόσφατης ιστορίας, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στα μοντέλα ανάπτυξης αυτών των χωρών», σχολίασε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέγειας, Fatih Birol.
Οι διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η απότομη άνοδος στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία παίρνει μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία, και οι προσπάθειες για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων ώστε να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή από πλευράς ζήτησης, έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό των παραγωγών, τονίζει ο IEA.
«Όταν εξετάζουμε αυτές τις χώρες, κατά μέσο όρο λαμβάνουν πάνω από το 70% των κυβερνητικών εσόδων τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», αναφέρει ο κ. Birol, προσθέτοντας ότι «αυτοί που είναι υπό πίεση από τις τιμές, είναι υπό πίεση από την ποσότητα πετρελαίου που εξάγουν και από την αύξηση του πληθυσμού».
Ο Οργανισμός εκιτμά ότι η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 10% έως το 2040, σε πάνω από 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπό το πλαίσιο του «Σεναρίου Νέας Πολιτικής», ενώ η ζήτηση προς το φυσικό αέριο για την ίδια περίοδο θα αυξηθεί κατά +40%.
«Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο IEA, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου εγκατασταθούν σε ένα έυρος 60-70 δολ. ανά βαρέλι, τα καθαρά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014-2015, οδηγώντας σε σωρευτική απώλεια εσόδων 7 τρισ. δολ. μέχρι το 2040».
Καταλήγοντας, η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι «οι επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις θα έχουν πολλές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και στις προσπάθειες επίτευξης παγκόσμιων περιβαλλοντικών στόχων», καθώς και ότι «υπάρχουν πολλά τα οποία διακυβεύονται».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης