Διεθνή

BP CEO: Σε αχαρτογράφητα νερά η παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν

tags :
BP CEO: Σε αχαρτογράφητα νερά η παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν

Αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από την αγορά του πετρελαίου καθώς η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη αστάθεια στις τιμές του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τον CEO της BP, Bob Dudley.

Ειδικότερα, τόνισε ότι πρόκειται για 45 μέρες ακραίας αστάθειας με αμφίβολη έκβαση.

Τα σχόλια μάλιστα του Dudley έρχονται σε μια εποχή που οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει όταν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν στις 4 Νοεμβρίου.

Εξαρτάται εν πολλοίς από το αν οι πελάτες της χώρας που αγοράζουν πετρέλαιο φοβούνται δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν κάνουν συναλλαγές με το Ιράν.

Ωστόσο, η BP και η Serica Energy έλαβαν νέα άδεια την Τρίτη για τη λειτουργία πεδίου φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο ανήκει εν μέρει στο Ιράν, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν κάποιες εξαιρέσεις για την επίτευξη των κυρώσεων.

Πριν από τρεις ημέρες, η Ινδία είπε επίσης ότι θα αγοράσει εννέα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το Νοέμβριο, σύμφωνα με δυο πηγές της βιομηχανίας, αναφέροντας ότι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως θα συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση εξετάζει ενεργά την απαλλαγή από τις κυρώσεις για χώρες που μειώνουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την αγορά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης