Διεθνή

Ενεργειακές εταιρείες "ρίχνουν" πάνω από 20 εκατ. δολ. σε καμπάνια για τις γεωτρήσεις στο Κολοράντο

Ενεργειακές εταιρείες

Σε ψηφοφορία τίθεται πρωτοβουλία πολιτώνν για περιορισμό των νέων γεωτρήσεων σε κατοικημένες περιοχές

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι υποστηρικτές τους έριξαν 20,3 εκατ. δολάρια από τον Αύγουστο σε εκστρατεία για την αποτροπή μιας πρωτοβουλίας στο Κολοράντο, η οποία θα περιορίσει τις νέες γεωτρήσεις σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 2/10/2018.
Το Κολοράντο, η έκτη μεγαλύτερη και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες που παράγουν πετρέλαιο, ψήφισαν στις 6 Νοεμβρίου σχετικά αίτημα πολιτών που απαιτεί τα νέα πηγάδια να είναι τουλάχιστον 2.500 πόδια (762 μέτρα) μακριά από σπίτια, σχολεία και πάρκα.
Η πρωτοβουλία, η οποία έλαβε 172.834 υπογραφές για να τεθεί σε ψήφιση, ξεκίνησε από τους θανάτους δύο ανδρών πέρυσι σε μια έκρηξη που προκλήθηκε από το αέριο που διαρρέει από ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι κοντά στο Firestone, στο σπίτι τους στο Κολοράντο.
Η παραγωγή πετρελαίου της πολιτείας αυξήθηκε κατά 26% το δωδεκάμηνο έως τον Ιούλιο, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν υψηλότερες τιμές για να επεκταθούν στη λεκάνη Denver-Julesberg.
Σύμφωνα με το Reuters οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία, όπως η Anadarko Petroleum Corp, η DCP Midstream LP και η Noble Energy Inc, έχουν δωρίσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια η κάθε μια  στο «Προστατέψτε το Κολοράντο», μια ομάδα που αγωνίζεται κατά της πρωτοβουλίας των πολιτών.
Η ομάδα έχει ακόμα περισσότερα από 10,2 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικές συνεισφορές και  διαθέσιμες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του μέτρου μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία,.
Εκπρόσωπος του Project Colorado δήλωσε ότι η χρηματοδότηση - 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έθεσαν οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας - δεν αποτελεί εγγύηση για τη νίκη.
"Εξαρτάται από την προσέλευση ψηφοφόρων", δήλωσε η Karen Crummy, εκπρόσωπος της ομάδας. "Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι το Νοέμβριο θα έχει υψηλή συμμετοχή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται."
Η Colorado Rising, η οποία προκάλεσε την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να τεθεί το μέτρο για την ψηφοφορία, έχει σήμερα περίπου 100.000 δολάρια και έχει προσλάβει περίπου 2.000 εθελοντές για τη διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων κειμένων σύμφωνα με την Anne Lee Foster, εκπρόσωπο της ομάδας.
Οι «Αμερικανοί για την Ευημερία», μια πολιτική ομάδα υπεράσπισης υποστηριζόμενη από τους δισεκατομμυριούχους Charles και David Koch, προσχώρησαν επίσης στην αντιπολίτευση. Η ηγεσία της πολιτείας του Κολοράντο σχεδιάζει μια ψηφιακή εκστρατεία για να επικοινωνεί απευθείας με τους ψηφοφόρους, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθυντής Jesse Mallory.
Οι αντίπαλοι αναφέρουν ότι οι περιορισμοί που αφορούν την αναστολή θα περιορίσουν περίπου το 85% της νέας ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα βλάψουν την οικονομία της πολιτείας. Οι δήμαρχοι του Κολοράντο και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ του "όχι" στην ψηφοφορία.
"Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των κοινοτήτων μας, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία της πολιτείας  μας", δήλωσε ο δήμαρχος του Denver Michael Hancock.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης